12 september 2014

Mike: over 10 maanden gebeurt het, vijfjaars rente in VS te laag

Hornbach van Morgan Stanley werkt met zijn Mike-indicator om de rente in de VS te voorspellen. Mike is het aantal maanden waarna men de eerste renteverhoging in de VS in prijst volgens de futures markt. De tijd tot de eerste renteverhoging van de FED wordt volgens de markt zienderogen korter. Dat was een buitengewoon lange tijd niet zo. Tot half 2012 (whatever it takes) liep de periode tot de eerste renteverhoging zelfs op.
Sinds 2013 neemt de verwachte periode behoorlijk snel af, het punt op de kalender waarop men verwacht dat de rente voor de eerste keer verhoogd wordt, verschuift niet langer structureel naar de toekomst. Dat werd niet in de war geschopt door de enorme groeiteleurstellingen in de VS in het eerste kwartaal en in Duitsland/Italië in het tweede kwartaal.
 
Dan nog het tempo van de verhogingen per jaar. Daarover is nu een soort consensus van 4 per jaar. Dat is minder dan de FED gouverneurs neerpennen bij hun verwachtingen. Elke vergadering 0,25% en dat bij zes vergaderingen per jaar produceert de helft meer. Wie weet zoekt de markt het midden: 0,31% per kwartaal. Dat is dan misschien toch weer te snel voor het Nieuwe Neutraal. 

Over 10 maanden gebeurt het dus, denkt de markt nu. En volgens de verbanden met Mike  uit het verleden hoort de tweejaars rente dan hoger te zijn en vooral de vijfjaarrente mag dan toch echt wel wat hoger staan (minstens 0,3%).
Bianco denkt dat het langer duurt, want er komt vast nog wel een aandelencorrectie die de FED op de knieën dwingt. dat dit sinds eind 2012 niet is gebeurd, is uitzonderlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten