18 september 2014

meer of echt minder rentestijging dan de dots van de FED gouverneurs inprijzen?

De meeste brokers vinden de toelichting van het rentebesluit van de FED beslist duifachtig en velen vinden dat je niet te veel moet lezen uit de dots.

Yellen ziet nog steeds veel te veel werkloosheid in de VS, wil de rente niet verhogen, ook niet juni volgend jaar. Daar de FED geen democratie is, maar steeds een dictator aan het hoofd heeft die eigenlijk geen tegenstemmers duldt, kun je niet zo vast rekenen op juni als start van de verhogingen.

Hornbach MS) Is de markt gek door zo veel lager te gaan zitten dan de dots? Nee, kijk bijvoorbeeld naar 2015. Je mag pas in juni beginnen met verhogen  en er resteren dan slechts vier vergaderingen. Met 0,25% per keer kom je dan op 1,25% van de dots. Dus net zo snel als in 2004-2007. In 2016 moet je dan 6*0,25% krijgen. Dat is ook veel sneller dan beloofd is.

Waarom lijkt zo’n snel tempo niet waarschijnlijk? Elke keer bij een daling op de beurzen van meer dan 10% volgt uitstel. De geschiedenis leert dat dit 1 à 3 keer hoort te gebeuren. Dus je gaat die 4* verhoging in 2015 en 6* verhoging waarschijnlijk niet krijgen in 2015.
In 2017 3,75% FED rente bij een BNP groei van 2,3-2,6%, dat lijkt fors. Het mag ook wel een ietsje minder worden. 3,75% is ongeveer de verwachte structurele nominale economische groei en als je de FED rente hierop zet, krijg je meer dan 50% kans op een recessie. Dat is niet nodig bij een inflatieverwachting onder de doelstelling.
 

Maar het kan wel. De economische groei kan 3% of hoger worden in de VS en inflatie ruim 2% en dan is er een nominale groei van 5% en dan zou onderstaand verband wel eens kunnen opgaan:(naar aanleiding van plaatje Strategas: NAHBMI, het sentiment van de huizenbouwers is een goede 2 jaar leading indicator geweest voor de FED rente)

Het sentiment van de huizenbouwers wijst op ongeveer hetzelfde traject als de FED roept (voor de kredietcrisis zat je met het verband vaak ruim een half procent te laag voor de FED, na de kredietcrisis zat je ongeveer een half procent te hoog en dat lijkt zo te blijven).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten