2 september 2014

is negativisme over Europa overdreven

Plotseling is iedereen extreem pessimistisch over Europa. Ja, Draghi gaat wat doen, maar QE is iets als water uit het ene deel van het zwembad scheppen en in een ander deel van het zwembad weer leegschudden, zo waarschuwt men.
Maar het zet de euro onder druk. de ECB zal de rente op vrije reserves verder onder nul brengen. Mevrouw Watanabe gaat zich achter de oren krabben of ze haar zuurverdiende yennetjes wel in die gammele Franse leningen in die overgewaardeerde euro moet stoppen.

De euro verzwakt al en in 2015 gaat dat extra winstgroei opleveren in de eurozone.
De dollar blijft hierdoor sterk en dat zet de grondstoffenprijzen onder druk. Dat is gunstig voor Europa, want wij hebben maar weinig olie.
Er komt een groei top om over groei te praten. Als je hervormt, mag je grotere tekorten hebben. Duitsland kan niet èn zich verzetten tegen QE èn geen extra stimulerend fiscaal beleid voeren.
Zo veel hoeft er niet te gebeuren of Kamp kan opnieuw juichen over de vooruitzichten van Nederland. Misschien nog niet meteen 1,5% groei, maar 1,25%, daar zijn we tegenwoordig al blij mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten