31 augustus 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Verdere verbetering van de macrocijfers in de VS en hoop op QE van de ECB zetten de beurzen hoger, al bleef het economisch nieuws buiten de VS zwak.
Draghi moet met iets komen, ook al stribbelt Duitsland nog zo tegen. Op Jackson Hole gaf Draghi toe dat de inflatieverwachtingen te veel aan het dalen waren en liet hij doorschemeren dat er QE en een lagere euro noodzakelijk zijn. Daarop daalde de rente nog verder en krabbelden de inflatieverwachtingen weer een klein beetje overeind.

De inflatiecijfers in de eurozone lieten een daling zien van 0,4% naar 0,3% op jaarbasis door de lagere grondstoffenprijzen. De kerninflatie steeg juist van 0,8 naar 0,9%. De detailhandelsverkopen vielen weer tegen in Duitsland. Het vertrouwen neemt af door de Oekraïne.

In de VS stegen de orders voor duurzame goederen met 22% door enorm veel nieuwe orders bij Boeing. Ex transport was er een kleine daling. De Chicago FED index van de 85 belangrijkste surveys gaf en verbeering aan. Initial claims voor werkloosheid daalden fractioneel, bleven daarmee laag genoeg voor 250.000+ verwachte banengroei. De huizenprijzen volgens Case Shiller daalden licht, maar pending home sales stegen netjes. De flash PMI voor de dienstensector steeg 0,5 tot een sterke 58,5. Het beschikbaar inkomen steeg maar 0,2% en de consumptieve bestedingen daalden 0,1%, tegenvallend.
De groei over het tweede kwartaal werd bijgesteld van 4 naar 4,2% ondanks een kleinere bijdrage van de voorraden. Daardoor en door de vele nieuwe orders stijgen de consensusverwachtingen voor de economische groei in het derde kwartaal tot boven 3%.

In Japan steeg de werkloosheid iets, vielen de detailhandelsverkopen en industriële productie iets tegen. Ook hier wil men de hulp van de centrale bank inroepen en meer fiscale stimulering. Verder is enige paniek ontstaan vanwege een tijdelijk tekort aan toiletpapier.

Brazilië boekte twee kwartalen met een mingroei en daarmee een recessie, niet goed voor de toch al zo tanende kansen van Rousseff om herkozen te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten