24 augustus 2014

Het voorspelmodel weer een jaartje verder


De donkerzwarte lijn is de voorspelling ex post uit het voorspelmodel. Er is weer een jaar toegevoegd ten opzichte van vorig jaar http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2013/08/economische-groei-goed-voor-beurzen.html: vierde kwartaal 2014-derde kwartaal 2015.

Het gaat uit van de groei van het reële BNP en de een jaar vertraagde koerswinstverhouding van de S&P (op basis van 1 jaar vooruit). Door de daling van het BNP in het eerste kwartaal maakt de donkerzwarte lijn een duikeling in het vierde kwartaalcijfer van 2014 (dus daling 15 augustus-15 november).

De oranje lijn gaat er vanuit dat je de groei van het BNP perfect voorspelt. De vertraagde koerswinstverhouding wordt per definitie goed voorspeld. De beurs heeft de krimp van de economie in het eerste kwartaal niet zo negatief vertaald als het model deed. De ex ante voorspelling had het op basis van mijn te hoge voorspelling van het BNP meer bij het rechte eind. Duidelijk een gevalletje van right for the wrong reason. Of misschien wordt de komende jaren de groei van het Amerikaanse BNP flink naar boven bijgesteld. De groei in het eerste kwartaal was zo’n outlier, ik sluit het eigenlijk niet eens helemaal uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten