13 augustus 2014

NFIB goed maar geen escape velocity voor groei VS

De laatste tijd krijgt het NFIB survey van het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf in de VS steeds meer aandacht. Men probeert de smoking gun te vinden voor meer loonstijging en waarom de groei in de VS zo tegenvalt. We voorspellen en masse al jaren dat de groei volgend jaar echt boven 3% komt en zo escape velocity krijgt zodat het snel weer beter gaat met de middenklasse en elk jaar moet na de publicatie van het groeicijfer over met name het eerste kwartaal weer het boetekleed aangetrokken worden.
Het NFIB survey daarentegen gaf consistent aan dat het nog niets is met de Amerikaanse economie. Zelfs na een flink herstel van het dieptepunt zit de NFIB op een niveau dat hoort bij de start van een recessie.

Doug Short nam een hele analyse over van NFIB. http://advisorperspectives.com/dshort/guest/Lance-Roberts-140812-NFIB-Update.php

Deze maand was de NFIB 0,7 omhoog, maar nog steeds net onder het niveau van mei. De analyse van Roberts (perma bear) is te negatief, er zit goed nieuws in de laatste NFIB, maar inderdaad, het is niet goed genoeg voor 4% groei in de VS.
Met de investeringen zou het wel eens opnieuw slechter kunnen gaan dan gedacht. Daar staat de goede groei van de werkgelegenheid tegenover. Ik had gehoopt op meer economische groei, maar 2,5-3% zit er wel in en dat is eigenlijk niet zo slecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten