We hebben de laatset tijd een paar keer gezien dat enkele Europese banken ineens opbiechtten dat ze meer slechte schulden hadden dan ze eerder hadden laten zien.
Enige maanden terug was dit de Oostenrijkse bank Erste, die zich wat te rijk rekende over schulden aan Oost Europa en meer recentelijk Banco Espirito Santo in Portugal.
Eerst zei men dat de deelnemingen in de EWspirito Santo groep maar beperkt waren, voor € 1,2 miljard op de balans stonden en toen ineens werd men gemaand wat extra kapitaal te gaan ophoesten. Dat deed de Portugese regering braaf, bijna € 5 miljard.
Wat was er gebeurd? BAnco Espirito Santo had een nieuwe baas gekregen en die wilde schoon schip maken en wat meer slechte schulden laten zien. Dat lukte.
Alom werd dit gedrag als een beetje dom geclassificeerd. Men weet echt wel dat er meer slechte schulden zijn dan de officiële, maar zoiets zeg je niet.
Om zoiets in de toekomst af te leren moest BAnco Espirito Santo uiteraard even door de grond. Nee, geen Dijsselbloemtejes meer voor Europese banken, daarvor zijn de financiën te slecht. Dat weet iedereen.
Waarom liggen er maar weinig mensen van wakker? De banken genereren een heleboel cashflow met de hulp van Draghi c.s. en daarmee kun je uiteindelijk je vermogen wel versterken. Dat recept is in het verleden vaak goed gegaan. Bij de Tequilacriis was het halve Amerikaanse bankwezen op paier failliet, maar na vele winstgevende jaren en een wonderbaarlijk herstel van Mexico kwam toch alles goed. Zo moet nu ook alles van zelf goed komen, mits natuurlijk er geen recessive komt in Europa.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten