De mini bearmarkt van de laatste week juli/ eerste week augustus is omgeslagen in een opnieuw stijgende markt. De afgelopen week deed zelfs de eurozone mee. Wij hebben last van elke nieuwe onrust in de Oekraïne en dat betekent een moeizame vrijdagbeurs de laatste weken.
De afgelopen week waren er nieuwe verzamelde verhalen over waarom de groei op lange termijn niet goed zal zijn. Dat drukte de rente voor de zoveelste keer naar beneden. Men sorteerde voor op een zeer duifachtig verhaal van Yellen op Jackson Hole (de conferentie van internationale centrale bankiers waar zo vaak verhalen werden gehouden die de markten nog maanden in beweging brachten), maar dat extra duifachtige gebeurde niet. Yellen hield een neutrale speech met ruimte voor het tegengeluid van de haviken maar gaf wel haar visie op de arbeidsmarkt en bijbehorende inflatie. Ze denkt niet dat de werkloosheid nu zo laag is dat het echte grote loonstijging gaat veroorzaken. De loonstijging die er komt wordt gecompenseerd door hogere productiviteit. Er is meer ruimte op de arbeidsmarkt dan de werkloosheidcijfers aangeven, maar niet heel veel meer. Ze zei het niet, maar je hoort haar denken dat de FED verder verrast gaat worden door een harder dalende werkloosheid dan gedacht en een economische groei voorspelling die voor de verandering eens een keer uitkomt.
Yellen kreeg de koersen niet in beweging, Draghi met zijn praatje dat er actie nodig is een beetje meer zo lijkt het.
De notulen van de FED van de vorige vergadering lieten een kleine opmars van de haviken zien.
Het economisch nieuws in de VS liet opvallend veel goed nieuws over de vastgoedmarkt zien. Het sentiment van de huizenbouwers NAHBMI was gestegen, dat van commercieel vastgoed ook (de Architecture Billing Index, die meer werk voor architecten liet zien), meer huizen werden in aanbouw genomen, meer vergunningen werden afgegeven, er werden meer huizen verkocht.
De inflatie bleef extreem laag, iets lager dan geacht. De versnelling van de inflatie van de afgelopen maanden lijkt te zijn gestopt.
De initial claims voor werkloosheid daalden weer, na de flinke stijging vorige week. De Philadelphia FED, de belangrijkste voorloper van de ISM, steeg onverwachts tot extreme hoogte, maar de indicators die voor de ISM belangrijk zijn deden het merkwaardigerwijze niet goed. De leading indicators stegen een sterke 0,9%.
De flash PMI's van de Eurozone waren tegenvallend, vooral industrie Frankrijk. Duitsland stabiliseerde op goede niveaus.
In Japan steeg de flash PMI naar 52.4, detailhandelsverkopen krompen nog in juli. Japan kan wat extra monetaire stimulering gebruiken.
In China brokkelde de flash PMI wat af. Er lijkt een einde gekomen te zijn aan het verbeterende economische nieuws. Toch geen zorgen over China.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten