Het geopolitieke nieuws zal nauwelijks leiden tot minder economische groei, al helemaal niet in Amerika en Azië en maar beperkt in Europa ex Rusland. De onrust zal bestreden worden door centrale banken.
Het Westen staat Poetin een annexatie van Oost Oekraïne toe met nauwelijks extra sancties, men accepteert de resultaten van een volksraadpleging voor aansluiting bij Rusland. Merkel wil West Duitsland en het oude Oostenrijk-Hongarije niet in een recessie storten.
Er komt enige extra stimulering om het kleine gat van Rusland te repareren.
Ebola, Gaza, Isis, het is allemaal vreselijk, maar economisch niet erg belangrijk. Isis kan niet én Koerdistan én Bagdad én de olievelden veroveren. De aanval op de olievelden bij Koerdistan leidden bijna onmiddellijk tot luchtaanvallen van Amerika. De olieprijs kan er wel beperkt door stijgen, maar dat hoeft de beurzen niet zo te bedreigen (dan olieaandelen hoger).
Wat wel belangrijk is, dat is het economische verhaal van Amerika. Daar zie je steeds meer verhalen die wijzen op meer dan 2,5% groei. Ook weer niet meer dan 3,5% groei, want daar is de huizenmarkt te zwak voor geworden. Er is meer animo om te consumeren vanwege meer baanzekerheid/ groei van de werkgelegenheid, het bedrijfsleven wil meer investeren. De afgelopen jaren werd je gestraft met achterblijvende koersen als je ging investeren, maar nu is dit niet meer het geval volgens Goldman Sachs. Men blijft op grote schaal aandelen terugkopen, maar wil toch vooral ook meer gaan investeren.
Met de winstgroei in de VS gaat het uitstekend http://fundamentalis.com/?p=3970. 10% stijging in het tweede kwartaal, geen erosie van de winstschattingen voor H2 en 2015 sinds begin juli. Sterker nog, de verwachte winstgroei voor het vierde kwartaal van 2014 verbeterde van 12 naar 12,2%, geheel tegen de trend van eroderende winsten in (vanwege die altijd te optimistische analisten; overigens is dit een gebruikelijk verschijnsel als de ISM boven 55 staat).
Ik heb het plaatje van de vierjaarscyclus van de week laten zien met de huidige trend http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2014/08/update-vierjaarscyclus.html. Dat wijst op een mogelijke terugval van zo'n 5 tot 10% maar binnen een sterk stijgende trend is dat moeilijk te timen. Na de huidige fase moet de fase met euforie komen en dan gaan de koersen nog harder omhoog dan de recente trend. Dus na de huidige ellende met de FED, de Oekraïne en andere vuiltjes zou het excelsior moeten gaan.
Hoe kan dat, als zo veel pundits roepen dat aandelen zwaar overgewaardeerd zijn? Men gaat een ander verhaal vertellen. De winstgroei per aandeel is geweldig, zo zal men gaan zeggen. natuurlijk is deze hoger dan de groei van nominale BNP, want de hoge werkloosheid en de zwakke positie van de vakbonden maakt dit een bijna zekere zaak. Een en ander is lang houdbaar, want door inkoop eigen aandelen hoeven de totale winsten nauwelijks harder te stijgen dan dat nominale BNP. De groei in China is hoog en daardoor zal de winstgroei van de multinationals in Emerging Markets hoog blijven. Er zijn veel innovatiewinsten en dat zorgt voor hoge winstmarges. Er is heel erg voorzichtig geïnvesteerd en er zijn veel minder extra afschrijvingen vanwege slechte investeringen nodig dan normaal. De inflatie is optimaal tussen 2 en 3% in de VS en dat produceerde de afgelopen decennia de hoogste winstgroei. Je bent toch wel gek om obligaties met een rente van 0-1-2% te kopen als je 2,5% of nog meer dividendrendement kunt krijgen op kwaliteitsaandelen.
N.B. Disclaimer: ik geef geen enkele garantie. Beleggen (en vooral timen) is altijd gevaarlijk, niemand kent de toekomst. Die kan beter of slechter uitvallen dan je denkt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten