3 augustus 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Wall Street ging voor het eerst in tijden duidelijk achteruit vorige week. Dat lag niet aan het economische nieuws, dat was Goldilocks maar aan andere zorgen. Het meevallende winstseizoen is bijna achter de rug en zorgt niet meer voor nieuwe mooie impulsen voor de beurzen.

Argentinië kon en wilde niet tot een compromis komen met de hedgefunds die via de rechter terugbetalingen op niet geherstructureerde leningen aan het afdwingen zijn. Dit verslechterde het klimaat voor niet investment grade credits. Banco Espirito Santo in Portugal kreeg opdracht nieuw kapitaal aan te trekken. High yield fondsen hadden al te maken met forse uitstromen. Men ziet voor dit soort credits meer liquiditeitsproblemen en ook de defaults zouden kunnen verslechteren. Banken zien plotsling deposito's wegstromen in de VS.
De problemen met Rusland leidden tot neerwaartse herzieningen van de groei in Rusland en in veel mindere mate ook in diverse Europese landen.

Maar de meeste zorgen zijn er over het veranderende beleid van de FED. De verklaring van de afgelopen week was iets strenger, havikachtig, maar de angel werd er uitgehaald door te stellen dat de arbeidsmarkt veel ruimer is dan het werkloosheidcijfer aangeeft. Maar er zijn volop zorgen. Wat is 'forward guidance' nog waard, als deze vanwege 'data dependency' zo kan veranderen? Hoe groot is de onenigheid binnen de FED, zoals geventileerd door Fisher van de Dallas FED? Gaan angst voor financiële stabiliteit  en hogere lonen door de snel gedaalde werkloosheid het winnen? Gaat Yellen op Jackson Hole ons voorbereiden op renteverhogingen of juist waarom loonstijging laag zal blijven?
Een en ander zorgt ervoor dat de rente niet veel verder lijkt te dalen zelfs bij dalende aandelenbeurzen.

De zwakte van de beurzen lijkt op die van half januari. De breedte van de markt (percentage aandelen in stijgende trend) is flink verslechterd. Small caps deden het in juli relatief erg slecht.

 Omdat het economische nieuws buiten Europa goed is, zou de aandelencorrectie niet groot moeten worden. De economische groei in het tweede kwartaal in de VS verraste positief met 4% en het eerste kwartaal werd bijgesteld van -2,9% naar -2,1%. Inclusief het slechte eerste kwartaal is de groei sinds half 2013 gemiddeld 2,5% geweest, een versnelling van het groeitempo van 2% sinds 2010. Men had een grotere versnelling verwacht, maar de huidige groei is ongeveer Goldilocks, vooral als deze nog iets sterker wordt (3%) en de inflatie laag blijft. De laatste cijfers voor de loonstijging, arbeidskosten per eenheid product en inflatie wijzen hierop.
De ISM was met 57,1 zeer sterk en ook de Chinese PMI was meevallend goed. In Europa vielen de PMI’s iets tegen.
De groei van de werkgelegenheid met 209.000 was iets zwakker dan gedacht, maar inclusief de herzieningen toch OK. De werkloosheid liep iets op van 6,1 naar 6,2%. De participatiegraad steeg echter van 62,8 naar 62,9%. De intial claims voor werkloosheid  bleven opnieuw zeer laag en dat wijst op doorgaande groei van de werkgelegenheid/daling van de werkloosheid.
De huizenmarktcijfers waren aan de zwakke kant. De stijging van de huizenprijzen zwakt duidelijk af (net als in China overigens), het gaat niet goed met de hypotheekverstrekking, pending home sales tegenvallend.
In Europa daalde inflatie van 0,5 naar 0,4% maar de kerninflatie bleef liggen op 0,8%.
In China laten de macrocijfers een versnelling van de winstgroei zien van 9,8 naar 11,2% op jaarbasis in juni.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten