2 augustus 2014

groei werkgelegenheid VS 209.000 is Goldilocks

Bovenstaand plaatje van Calculated Risk laat zien dat de participatiegraad van de 25-54 jarigen, een cohort dat niet extra met pensioen gaat of extra gaat studeren, nog steeds rond het dieptepunt hangt, veel lager is dan voor de kredietcrisis. Dat geeft in mijn ogen als een van de beste indicatoren aan dat er nog heel wat mensen aan het werk moeten komen.
Dan hebben we nog een indicator die heel populair is bij Yellen. Misschien dat ze op de conferentie van Jackson Hole hier meer over gaat vertellen. Als er heel veel mensen zijn die slechts een part time baantje kunnen krijgen terwijl ze eigenlijk een voltijdbaan willen, dan is dat ook een teken dat het nog niet goed gaat met de arbeidsmarkt. Het plaatje hierboven van Bianco laat zien dat het aantal deeltijdbanen vanwege economische redenen veel minder is afgenomen dan de werkloosheid. Ook dit plaatje laat zien dat de arbeidsmarkt ruimer is dan de werkloosheid van 6,2% aangeeft.

Overigens waren de cijfers van de afgelopen maand goed, mede inclusief de herzieningen in de vorige maanden. In 2014 is de groei van de werkgelegenheid beter dan ooit na de kredietcrisis. Maar de groei is nog steeds onvoldoende om Yellen minder te laten kirren als duif: Goldilocks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten