Zijn kleinzoon kon het niet geloven. Stegen vroeger de prijzen? Hoe kon dat toch, als je de prijzen verhoogt, verkoop je toch helemaal niets meer?
Prijzen horen toch te dalen, want technologische vooruitgang maakt alles goedkoper. Zonne-energie is toch honderd keer goedkoper geworden in de afgelopen vijftig jaar. Boeken kosten geen rooie cent meer als die nog zouden bestaan. Het maken van een ritje met de transporter, de zelfrijdende auto, kost maar een fractie per kilometer van wat een gewone auto vroeger nog los van de in te huren chauffeur kostte. En dan had je vroeger een arsenaal aan dokters. Nu heb je enkele gadgets die meten hoe je ervoor staat en bijhouden welke medische actie daarbij hoort en dat voor maar een paar euro per jaar in de basisvariant. Vroeger werkten er hele volksstammen in de financiële sector en een deel kon uitgebreid graaien naar bonussen. Die tijd is lang voorbij, via Ali Baba Finance kun je alles in de cloud regelen en zien voor bijna niets.
Rond 2014 was het gebrek aan vraag de hoofdreden voor de daling van de prijzen. Enorme baanonzekerheid, het verdwijnen van vaste contracten, de onmogelijkheid om voldoende te sparen voor je pensioen als je geen eigen succesvol bedrijf kon oprichten of succesvol was in sport, entertainment en zo zorgde voor dalende lonen.
Wat later was het chartale geld afgeschaft. Je kon geen bankbiljetten meer trekken uit de ATM. De belastingautoriteiten hadden afgedwongen dat alle transacties giraal geregistreerd moesten worden. Dat was natuurlijk hard nodig. Nu kon men bezit eindelijk voldoende belasten, zoals Piketty al had voorgesteld. Een en ander was onvermijdelijk geworden toen het tot iedereen was doorgedrongen dat prijzen alleen maar zouden dalen in de toekomst.
De rente was diep negatief geworden en niemand voorzag nog dat er ooit een positieve rente zou komen. Omdat alles giraal werd bijgehouden was dit niet zo'n probleem. Girale tegoeden daalden gewoon in de tijd. Bij speciale beleggingsvormen met meer risico daalden de tegoeden minder snel. De prijzen van goederen en diensten daalden echter harder, dus sparen had toch enige zin. Islamitisch bankieren is hlemaal ingeraakt. Natuurlijk keek iedereen met afgunst naar de landen waar nog wel chartaal geld was. 0% rente betekende dit, wat een gigantisch hoge rente. Geen wonder dat Zwitserland zo rijk was, maar wie had gedacht dat iedereen de quetzals van Guatemala zo graag wilde hebben.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten