22 augustus 2014

Brad DeLong: Shiller PE zegt ook niet alles

Er is een nog steeds groeiende berg mensen die aan de hand van de Shiller PE ofwel CAPE voorspelt dat je de komende jaren een negatieve opbrengst voor aandelen gaat krijgen.

Brad DeLong 
http://www.j-bradford-delong.net/Index.html ging een en ander eens uitgebreid behandelen. Je kunt veel beter voorspellen dat je ongeveer een opbrengst krijgt van 1/PE (ofwel winst/koers rendement). Dat betekent nu 4%. Dat is eigenlijk helemaal niet zo gek gezien de extreem lage rentes, dan krijg je nog steeds een behoorlijke risicopremie.
 
De traditionele analyse is te veel gericht wat je aan rendementen krijgt bij een CAPE hoger dan de huidige 25. Je kunt veel beter kijken wat er aan de hand was bij de negatieve blauwe punten. Dan trad er in de navolgende tien jaar een grote schok op waar niemand rekening mee gehouden had. Dan kreeg je die negatieve opbrengsten, ook als de CAPE laag was.

Je ziet dan o.a. een stel punten voor de Eerste Wereldoorlog die niemand goed had voorspeld, bij de krach van 1929 (die je inderdaad op basis van waardering had kunnen voorspellen) en voor de eerste oliecrisis in 1973 die niemand voorzag en voor de kredietcrisisin 2008 die ook maar door weinigen op tijd gezien was.
Als er niet zo'n ramp gebeurt in de komende jaren krijg je gewoon gemiddeld een positief rendement op aandelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten