29 augustus 2014

QE leidt tot minder risicokapitaal en straks lagere koersen volgens Edwards


Gelukkig blijft Albert Edwards voorspelbaar, altijd stabiel: je moet je altijd voorbereiden op de nakende val van de aandelenkoersen. Want er zijn –zoals de afgelopen vijf jaar ook het geval was- nog steeds veel redenen voor lagere koersen. Gelukkig, de Wall of Worry is er nog.

Hij heeft wel gelijk dat het voor de economie slecht is dat de grijze lijn naar beneden beweegt. AL die extra winst verdwijnt in de bubbelosfeer van inkoop eigen aandelen en inkoop van aandelenpakketten verleend aan het management vanwege hun onwerelds goede prestaties in barre tijden in plaats van dat het nuttig wordt uitgegeven.
QE is weg en daarmee gaan de inkopen eigen aandelen ook naar een lager pitje denkt Edwards en daarmee de aandelenkoersen. De rode lijn stijgt niet meer en dat is zorgelijk.

Onderstaand plaatje komt uit
http://equitablegrowth.org/2014/08/27/taper-nick-rowe-quantitative-easing-intellectual-coordination-failures-wednesday-focus-august-27-2014/. (Het is overigens een interessant verhaal over QE, de arbeidsmarkt en risicokapitaal. Weer een nagel in de doodskist van QE).
Brad DeLong stelt dat QE zorgt voor minder risicokapitaal en bovenstaand plaatje geeft ammunitie voor het verhaal: de grijze lijn daalt, terwijl de risicopremie is gedaald door o.a. QE.

Zijn we nu verloren, nu het bedrijfsleven minder eigen waar inkoopt? Niet erg, het geld gaat nu op aan meer productieve zaken en daar kan bij de huidige zeer hoge rendementen op eigen vermogen meer winstgroei mee veroorzaakt worden.Je ziet dat inkopen eigen aandelen nu stabiliseert, maar dat het bedrijfsleven toch doorgaat met meer lenen.
Edwards gaat waarschijnlijk gelijk krijgen dat na het einde van QE er minder aandelen ingekocht worden. Maar of dat de stijging van de aandelenkoersen lang tegenhoudt, dat hoeft niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten