28 augustus 2014

oude verbanden gaan niet meer op: ISM en economische groei, werkloosheid en groei

Bianco haalde bij zijn recente conference call enige verbanden aan die niet langer opgaan, een te rooskleurig beeld van de economie geven. De ISM loopt helemaal niet meer in de pas met de economische groei, terwijl de ISM traditioneel als een van de allerbelangrijkste barometers van de groei wordt gezien. De correlatie in de afgelopen vier jaar is ongeveer nul. Overigens waren er de nodige keren flink dalende beurzen als de correlatie flink naar beneden kwam.
Bianco legt het uit met het vermoeden dat door de kredietcrisis heel wat bedrijven uit het ISM survey vlogen en dat alleen de optimisten overbleven. Daardoor werd de ISM structureel te hoog versus economische groei.
Iets dergelijks is ook aan de hand met de daling van de werkloosheid en economische groei.

A la Bianco zou je kunnen zeggen dat alleen de optimisten werkloos zijn. Alleen degenen die denken dat ze nog aan werk komen geven zich op als werkloos, de rest wordt uit de officiële arbeidsmarkt gezet.
Overigens blijft de ISM heel belangrijk voor de beurs. Als de ISM van 50 naar 40 gaat, dan kun je je maar beter voorbereiden op een daling van de S&P met ongeveer 20%. Maar dan moet je de ISM natuurlijk wel goed kunnen voorspellen en dat is bijna een mission impossible.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten