23 augustus 2014

Yellen op Jackson Hole

Eigenlijk zei Yellen niets bijzonders, niets nieuws. Op zich was dit havikachtig want velen dachten dat ze een draai aan het verhaal zou geven dat gezien de huidige omstandigheden op de arbeidsmarkt er in geen jaren een verhoging van de rente kan komen. Dat zei ze niet, ze zei dat de huidige cijfers over de werkloosheid onvoldoende vertelden over de situatie op de arbeidsmarkt (Zerohedge had daar een zeer negatieve interpretatie van, de cijfers deugen niet en Yellen weet en verdoezelt dat als brave ambtenaar). Daar kon je niet uit concluderen of de economie voldoende sterk is en of het inflatoir is. Je moet een bredere set variabelen in de gaten houden van de arbeidsmarkt maar je moet ook kijken aar inflatie en financiële ontwikkelingen.
 
Verder is ze nog steeds in de leer aan het gaan bij Greenspan over onduidelijke formuleringen van als dit dan dat. Als de economische cijfers meevallen wordt de rente eerder verhoogd (ja, allicht) en als ze tegenvallen later (wie had anders verwacht).Yellen vermeed al te duidelijk hints te geven hoe het beleid van de FED gaat veranderen. Dat was ook het plan. Ze gaf een diplomatiek verhaal over de arbeidsmarkt en hoe de FED tot op heden met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt is omgesprongen. Ze wilde nog wel wat van de argumentatie van de haviken meenemen. Zij kunnen gelijk krijgen dat de loonstijgingen gaan accelereren en voor inflatie gaan zorgen.
 
Haar economische visie is dat dit niet gaat gebeuren. Zelfs als de lonen wat harder gaan stijgen, dan zal de inflatie daar niet veel van hoeven te merken via betere productiviteitstijging. En die versnelling van de loonstijging, dat zou nog even kyunnen uitblijven. Maar eigenlijk gaat ze wel mee dat er op een gegeven moment een versnelling komt. Bedrijven hebben in de slechte tijden de lonen niet kunnen verlagen en wachten nu extra totdat dit gat van gemiste loondaling gedicht is, maar daarna gaan de lonen juist extra hard stijgen.
 
Yellen vertelde ook dat de daling van de werkloosheid de gezondheid van de arbeidsmarkt overschat, maar niet hee veel.
 
http://research.stlouisfed.org/fred2/graph/?g=HRJ plaatje waaruit blijkt dat er nog voor minstens een miljoen mensen tussen 25-54 nog een baan moeten krijgen voor je op een normale participatiegraad zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten