1 augustus 2014

Argentinië blijft weer in gebreke


In 2001 ging Argentinië voor het laatste failliet en toen bleven er nog enkele leningen over die niet meegingen in de herstructurering. Dat moet Argentinië nu bekopen.
Na alle schermutselingen met Amerikaanse rechters hebben hedgefunds hun zaak gewonnen voor de Argentijnse leningen uitgegeven naar Amerikaans recht.
Argentinië gaf zich nog niet gewonnen en probeert tot een schikking te komen die niet al te duur is om te voorkomen dat andere schuldeisers op verkeerde ideeën komen.

Argentinië kampt met de problemen van het Peronisme, tegenwoordig ook populair in Brazilië en Venezuela (en in Nederland de SP, maar die doet het flink afgezwakt zoals het befaamde Zeeuwse meisje geheel naar de Nederlandse volksaard). De overheid belooft gouden bergen aan de mensen en geeft geld als water uit, gelukkig ook aan de armen, bij voorkeur ten koste van staatsbedrijven totdat deze failliet zijn. Uiteindelijk storten de investeringen in, explodeert de inflatie en leent men te veel in het buitenland, dat dan het land de afgrond in stort door te eisen dat men deze onverantwoorde leningen terugbetaalt. Dan komt er een herstructurering om het buitenland te leren dat ze een beetje dom zijn geweest en begint het feest opnieuw, zij het aanvankelijk vertraagd. Hedgefunds slaan daarna hun slag omdat men zo dom was te lenen onder buitenlands recht.

De wereld is behoorlijk veranderd sinds 2001 en dat geldt al helemaal voor Argentinië.
Argentinië is niet meer belangrijk voor de wereldbeurzen. Het is gedegradeerd van Emerging Market naar Frontier Market. De beurswaarde van de aandelenmarkt is verschrompeld tot $ 9 miljard en voor de schulden, zie bovenstaande grafiek. Met zo'n krediethistorie kun je niet veel meer lenen. Argentinië heeft eigenlijk helemaal geen schuldenprobleem. Men is naar Argentijnse begrippen onvoorstelbaar voorzichtig geweest in de afgelopen jaren, men heeft alleen de inflatie uit de hand laten lopen.
Er is in Argentinië veel verzet tegen de vulture funds, die niet de oorspronkelijke bezitters van de schulden waren, die over de rug van de arme Argentijnen hun slag aan het slaan zijn en de economische groei in Argentinië een slag toe aan het brengen zijn van minstens1% denkt men.
Betaal de schulden niet aan deze uitzuigers zegt de foto.

De wankele beurzen zijn niet blij met de capriolen van Argentinië, hoe onbetekenend Argentinië economisch ook is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten