31 juli 2014

Fed verklaring als verwacht


$10 miljard minder extra QE (taper) als verwacht. De FED gaf rustig aan dat de inflatie dichterbij het doel was gekomen en de werkloosheid ook, zelfs de risico’s waren minder, maar om het gif van zo veel havikentaal te neutraliseren ook dat er nog veel te veel ruimte zat in de arbeidsmarkt (er is “significant underutilisation”).  Geen vrees werd er gemeld voor hoge loonstijgingen en inflatie, geen verwijzing dat als de werkgelegenheidscijfers zo goed blijven als recentelijk dat men eerder tot een renteverhoging zal overgaan. Na het stoppen met extra QE zal het nog een “considerable period” duren voor men de rente gaat verhogen.

Er was maar één tegenstem, die van Plosser. Het proefballonnetje van Fisher in de Wall Street Journal dat men niet vroeg genoeg kon beginnen met renteverhogingen leidde niet tot een tegenstem. De onenigheid binnen de FED is nog goed toegedekt.

Ondertussen weet men niet wat men gaat doen als men gestopt is met extra aankopen van staatsleningen en hypotheken. De ene helft van de FED gelooft in verkrappen beleid vanwege financial (in)stability en de andere helft wil de rente nog jaren op 0 houden. Het monetaire beleid is straks zonder guidance,  is data dependent. Wie weet dat Yellen nog iets gaat roepen bij de Jackson Hole conferentie van 21 augustus, of dat bij publicatie van de notulen op 20 augustus iets staat over wat het exit plan is, maar voorlopig lijkt er geen echte overeenstemming over een exitplan te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten