20 juli 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De tragedie bij Donetsk bijna onmiddellijk na het verscherpen van de sancties tegen Rusland, mogelijk gemaakt door de schrikbarend afgezakte normen en waarden aldaar, veroorzaakte meer zorgen over Rusland/ Oekraïne, met voorlopig slechts beperkte schade op de beurs, hogere goudprijzen en een nog lagere rente. De penibele situatie in de Gazastrook completeert de tamelijk permanente zorgen over het Midden Oosten.

Yellen hield haar halfjaarlijkse getuigenis voor congres en senaat. Ze zorgde voor lagere koersen door sommige aandelen overgewaardeerd te noemen. Ze liet niet alleen duifachtige opmerkingen horen, maar liet ook argumenten doorschemeren van de haviken: als de economie inderdaad goed blijft aantrekken en de verbetering op de arbeidsmarkt doorzet, kan de rente al eerder verhoogd worden dan het derde kwartaal van 2015.
Dit zorgde voor iets hogere korte rentes (en daardoor een sterkere dollar), maar aan de lange kant kon de rente verder dalen door meer somberheid over de groei op lange termijn en de afzwakkende groei in Europa.

Het winstseizoen is redelijk goed begonnen in de VS. Tot op heden was 69% beter dan de (zoals altijd vlak van te voren te veel omlaag geprate) consensus, gemiddeld 4% hoger dan consensus.

De detailhandelsverkopen stegen een tegenvallende 0,2%, maar door opwaartse herziening vorige maand en 0,5% meer control sales op basis waarvan de groei van de consumptie wordt afgeleid, was men toch blij met de cijfers. Dat was men ook met de vier punten  stijging van het sentiment bij de bouwer (NAHBMI) tot 53, de daling van de initial claims tot 302.000, de mooie stijging van de voorlopers van de ISM, Phillyfed en Empire State surveys, maar niet met de groei van van de industriële productie. Het aantal housing starts daalde meer dan gedacht. Leading idicators stegen 0,3%, minder dan de 0,7% van de vorige maand.

In Duitsland daalde de ZEW. Groeiverwachtingen worden neerwaarts bijgesteld. In Italië verbeterde de handelsbalans verder. In het VK steeg de inflatie meer dan verwacht, vielen de detailhandelsverkopen tegen en daalde werkloosheid tot 6,5%.

In China is men de groei aan het aanzwengelen. de kredietgroei trok aan tot 1080 miljard yuan, de geldgroei accelereert, de overheidsuitgaven stijgen nu ruim 26% op jaarbasis. De economische groei op jaarbasis verbeterde van 7,4 naar 7,5% in het tweede kwartaal volgens de officiële nooit herziene Chinese cijfers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten