31 juli 2014

de sancties tegen en van Rusland

Europa heeft met zeer veel moeite de sancties aangescherpt tegen Rusland. Het wordt iets moeilijker voor enkele Russische banken om in Europa aangeld te komen, men gaat een beetje stoppen met het leveren van technologie aan energiebedrijven en wie weet worden er minder geavanceerde wapens aan Rusland verkocht.
 En wat moeten de nieuwe sancties voor schade aanrichten? Volgens Der Spiegel € 23 miljard aan Rusland (1,5% van het BNP) en € 40 miljard aan Europa (0,3% van het BNP).
http://www.spiegel.de/politik/ausland/ukraine-fragen-und-antworten-zu-wirtschaftssanktionen-gegen-russland-a-983643.html

Dat lijken me forse cijfers. In de Wall Street Journal stond al dat de grootste Russische bank niet getroffen wordt en enkele andere banken met filialen in de Eurozone (Cyprus en Oostenrijk) ruimhartig geholpen gaan worden door de ECB.

Rusland gaat uiteraard sancties treffen tegen Europa, men wil eigenlijk hogere gasprijzen rekenen, maar dat is via verdragen afgegrendeld (maar of Rusland zich daar aan wil houden?). Poetin vindt ongetwijfeld iets om die vermaledijde Europeanen mores te leren.
Wie weet gaat hij Donetsk ontzetten van de troepen van Willie Wonka.

Het bedrijfsleven krabt zich achter de oren in Europa en zal voorzichtig worden met zaken doen in Rusland.

Bianco hamerde er in zijn confrence call er weer eens op: de sancties zijn ontworpen om de economie zo min mogelijk schade te doen en zo lang dit zo blijft ligt Poetin er niet wakker van en de beurzen ook niet.
Pas als de politeieke leiders gedwongen worden hun eigen economie flink te raken met sancties, dan zal Rusland pas gaan bibberen, maar eerder niet.

1 opmerking:

  1. alleen de paprikakwekers hebben last volgens De Telegraaf

    BeantwoordenVerwijderen