23 juli 2014

Fels: Het is de schuld van Emerging Markets dat de rente zo laag is


De rente daalt: Fels van Morgan Stanley wijt het aan de neergang van de Opkomende Landen.

Omdat je zo goed kunt zien wat de ingeprijsde inflatieverwachtingen zijn en die niet gedaald zijn, is de reële rente opnieuw de hoofdschuldige van de rentedaling, zoals al zo veel jaren het geval is. Die reële rente hoort samen te hangen met de verwachtingen voor de economische groei op langere termijn.

Joachim Fels (en Manoj Pradhan) van Morgan Stanley denkt toch dat de rentedaling van de afgelopen maanden helemaal niet komt door een deuk in de groeiverwachtingen op lange termijn voor met name de VS. Die -2,9% groei in het eerste kwartaal waardoor je als voorspeller van 3%+ groei in de VS helemaal in je hemd kwam te staan, de steeds indringendere verhalen dat de potentiële groei omlaag aan het gaan is in de VS, dat productiviteitsgroei in de VS voortaan een illusie is, de tegenvallende groei in de eurozone, dat zou niet de hoofdoorzaak van de rentedaling zijn.

Nee, dat is een plotseling gebrek aan vertrouwen van Emerging Markets om te investeren, nu de exportcijfers zo slecht zijn geweest. Er zijn structurele problemen met de groei in Rusland, Brazilië en Zuid Afrika. Hervormingen moeten tot meer investeringsgroei leiden in landen als Mexico, India, Indonesië, maar dat is nog niet zichtbaar.

Nu de Emerging Markets minder investeren blijven er bakken met geld over die weggekruid moeten worden naar veilige beleggingen. Bij de huidige veel te lage begrotingstekorten is er een grote schaarste aan veilige staatsleningen aan het ontstaan, waardoor de rente in een vrije val is gekomen.

Prijs daarom president Xi maar eens extra, hij smijt weer met geld om de groei in China aan te zwengelen.

Wat Fels eigenlijk zegt is dat de potentiële groei niet alleen in de VS en Eurozone een knal heeft gekregen, maar ook in de Opkomende landen. Consumptie zit nu op een pad van 2,4% groei in plaats van 3,6% en investeringen, daarmee gaat het nog slechter: eerst goed voor een bijdrage van 2,5% en nu slechts 0,6%. Bij elkaar opgeteld betekent dit dat de groeiverwachtingen wereldwijd voor de economische groei een forse deuk hebben opgelopen. Daarbij hoort een lagere rente. Als men door die lagere rente ook nog eens gedwongen wordt om meer te sparen (denk aan FTK), dan heb je het recept gevonden voor een steeds lagere rente.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten