20 juli 2014

Ach, ach, de verwachtingen over de toekomst zijn niet meer wat het geweest is


De structurele stagnatie van Summers, het Nieuwe Neutraal van Pimco, de Greater Moderation is bon ton aan het worden.

De wet van Okun van 3% groei in de VS is begraven, we moeten ineens blij zijn met 2%.

De extra hulp van meer arbeidsparticipatie vrouwen en meer schulden is omgeslagen in een tegenwind. Het enige positieve is dat die tegenwind niet groter wordt, maar de tegenwind van deleveraging is nog niet gaan liggen.

Tijdelijk kan de groei zelfs nog hoger worden dan 2%, maar daar is wel heel wat voor nodig. Een aantrekkende huizenmarkt is niet genoeg. Een energierevolutie er nog bij op de koop toe via fracking, zonne-energie is nog steeds niet genoeg. Torenhoge winstmarges helpen de investeringsgroei nauwelijks. Het bedrijfsleven heeft geleerd dat je je eigen aandelen moet terugkopen en niet moet investeren, dat helpt de koersen het meeste. De overheid zou extra kunnen investeren in infrastructuur in de VS, maar de onverzettelijkheid van de Tea Party en weinig animo van de democraten om hier tegen in te gaan doen de hoop opgeven dat er nog wat van komt, even afgezien van infrastructuur om alle extra olie en gas af te voeren.

Er is veel nieuwe regelgeving zoals Dodd Frank en Obamacare gekomen die de bureaucratie weer doet opbloeien en zo de groei verder remt.

Productiviteitsstijging is diep negatief geworden. -6% in het eerste kwartaal in de VS. Dat is erger dan in de kredietcrisis.

 Hulp van de Opkomende Landen? Die hoop is de bodem ingeslagen na de forse koersdalingen vanwege de angst voor renteverhogingen door de FED en door tegenvallende exportgroei. Te grote tekorten op de lopende rekening en te hoge inflatie en politieke onrust hebben geleid tot enorm achterblijven van aandelen Emerging Markets bij de S&P.

Creatieve vernietiging is nu te groot en de extra groei in Emerging Markets zorgt (this time is different) voor neergang middenklasse in het Westen.

Wat doen de beurzen nu de economen nieuw pessimisme bekruipt over de lange termijn?

Ze gaan rustig verder omhoog, verdisconterend afnemende meeropbrengsten tegen nog meer dalende rentes.
De beurs zegt dat lage economische groei niet erg is als deze wordt veroorzaakt door te veel terugkopen van eigen aandelen tegen niet al te hoge koersen en als de centrale banken voor ruime liquiditeit zorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten