6 juli 2014

goed nieuws van de afgelopen week

De stroom aan nieuwe cijfers in de VS geeft aan dat er een behoorlijk herstel is opgetreden na de inzinking door de koude winter en de voorraden.
De werkgelegenheid groeide met 288.000 in juni met opwaartse herziening in vorige maanden. De werkloosheid daalde naar 6,1%. Allemaal beter dan verwacht. De loongroei was slechts 0,2% en dat houdt Yellen in een royale bui. De banengroei is meerendeels in de beter betalende sectoren (plaatje Market Watch via A dash of insight).
Een smetje was dat het leeuwendeel van de banengroei geconcentreerd was in tijdelijke banen. Er waren weer meer uitzendbanen en een en ander wijst op doorgaande heel behoorlijke banengroei.
Bob Dieli geeft overigens aan (via a dash of insight) dat de groei van het aantal part-time banen grotendeels vrijwillig is, niet een teken dat het slecht gaat met de economie [maar degenen die griezelen van Obamacare denken daar anders over].

Het consumentenvertrouwen loopt op en het vertrouwen van het bedrijfsleven ook. Dat leidt tot meer consumptie (autoverkopen waren sterk, deze zijn terug op de niveaus van voor de kredietcrisis, de groei moet nu komen uit dat het nog te laag is gezien het record aantal 20-25 jarigen).
Het Duke survey van CEO's geeft aan dat bedrijven van plan zijn meer te gaan investeren.
De ISM manufacturing en non manufacturing bleven hoog, al was er een lichte achteruitgang. Men schrijft weer wat meer bemoedigend over de Amerikaanse huizenmarkt.
Kortom alles wijst op behoorlijke groei in de VS, maar niet zo hoog dat Yellen er wakker van ligt. Ja er is iets meer inflatiedreiging, maar vooralsnog is de inflatie nog te laag. De stabiel blijvende participatiegraad en de lage loonstijging houden Yellen op het pad van grote monetaire stimulering. De sadomonetaristen (term van Krugman) van de BIS waarschuwden dat de centrale banken bubbels aan het creëren zijn op financiële markten. Yellen beet meteen terug bij de IMF met een verhaal dat de FED helemaal niet zo benauwd is voor bubbels. de FED moet dat niet voorkomen, maar regulering moet te grote leverage moeilijk maken (macro prudential beleid). Financiële stabiliteit is voorlopig onder aan de lijst van prioriteiten.(“I do not presently see a need for monetary policy to deviate from a primary focus on attaining price stability and maximum employment, in order to address financial stability concerns," the Fed chairwoman said). Applaus van Lagarde volgde.
De Riksbank in Zweden die eerder de rente iets verhoogd had vanwege zorgen over financiële stabiliteit ging zelfs met daad tegen de BIS in: ze verlaagden de rentes, de depositorente op vrije reserves zelfs naar -0,5% om Draghi de loef af te steken.

Draghi doet zijn best (hij laat zich steeds vaker ontvallen dat QE mogelijk is) en Kuroda ook (in Japan gelooft men weer in de carry trade lang Australische dingen, kort de yen). In China verruimde de Peoples Bank of China voor de achtste week op een rij met extra liquiditeitsinjecties. En dat terwijl de economie daar weer aantrekt (PMI weer boven 50) via gerichte infrastructuurinvesteringen.

Het winstseizoen voor het tweede kwartaal komt er aan en dat belooft een stuk beter te worden dan in het eerste kwartaal. Dat is logisch, vorig kwartaal kromp de economie in de VS en nu is er behoorlijke groei.

Met de grondstoffenproductie lijkt het weer beter te gaan. De regering in Libië heeft een akkoord met enkel rebellen en kan nu weer meer olie uitvoeren. Australische weergoeroes hebben gezegd dat er helemaal niet 80% kans op een el niño is, maar een gewone kans van kleiner dan 25%. Dus minder kans op misoogsten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten