5 juli 2014

nijpend tekort aan Amerikaanse staatsleningen

Maar weer eens een postje dat de rente ook kan dalen. 99% van de voorspellers zegt dat de rente moet stijgen, alleen Chris Low zondigt hiertegen in de voorspellingen voor de Wall Street Journal.
Als je vertelt dat de rente ook kan dalen is men eerst met stomheid geslagen.
Dat kan immers niet waar zijn. Sinds 1517 is de rente niet zo laag geweest in Nederland en oudere cijfers over de rente zijn er niet. Kom over 500 jaar maar terug met verhalen over een lagere rente. Zo krijg je genoeg tijd om je verhaal te vertellen (bij een optimistisch verhaal word ik altijd binnen een minuut onderbroken).
Eigenlijk is het best leuk om eens een raar verhaal te vertellen. Kortom, het is tijd om de blogs van eeuwige zuurpruimen als zerohedge na te pluizen. En ja hoor, ze stellen me niet teleur.
http://www.zerohedge.com/news/2014-07-04/great-rotation-over
Inderdaad, de Great Rotation uit obligaties naar aandelen zou over zijn .
De cijfers van JP Morgan laten zien dat vooral in mei de beleggers weer de gelukzalige smaak van obligaties met vrijwel geen rente te pakken hebben gekregen.
Ondertussen is het juli en liggen de zaken anders. Yellen spoorde aan om aandelen te kopen en pas als die weer voldoende zijn opgepot, gaat het publiek weer meer obligaties kopen. Dat hoeft niet lang te duren.
Naast het Amerikaanse publiek zijn de buitenlandse centrale banken terug. Amerika heeft immers een enorm tekort op de lopende rekening en per definitie financiert het buitenland dit en wel met de favoriete belegging: Amerikaanse staatsleningen.
Het overhiedstekort loopt terug. Een en ander creëert een nijpend tekort aan bijna rentevrije staatsleningen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten