27 juli 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

In Azië gingen de beurzen verder omhoog, in Europa was er een kleine daling vanwege meer geloof in echt zwaardere sancties tegen Rusland die ook ten koste van de eigen groei zullen gaan. De dollar werd daardoor opnieuw iets sterker tegen de euro.

De flash PMI's voor met name de dienstensector waren meevallend in Europa. Een en ander wijst op een zwakker tweede kwartaal (vooral door Duitsland), maar weer iets meer groei in het derde kwartaal. De IFO daalde wel behoorlijk, hetgeen wijst op lagere groei in Duitsland dan we eind vorig jaar/begin dit jaar zagen. Maar in Frankrijk verergerde de situatie niet. Per saldo gaan de verwachtingen voor de groei in Europa nog steeds langzaam achteruit.
In het VK was de economische groei over het tweede kwartaal 0,8%, en het VK stevent daarmee af op de hoogste groei in 2014 van de westerse landen. Maar dan moet de neerwaartse trend van de detailhandelsverkopen van de afgelopen twee maanden wel stoppen. In Italië vielen de industriële productie, orders en detailhandelsverkopen tegen. In Spanje gaat het (opnieuw) beter.

In China trok de flash PMI meer aan dan gedacht tot 52. De economic surprises zijn in twee maanden van treurig slecht aangetrokken naar positief. Daarmee begint er een snel groeiende overtuiging te komen dat de groei in China ongeveer 7,5% wordt in 2014 en niet veel lager in 2015.

In Japan zijn de cijfers over het tweede kwartaal zoals verwacht zwak. De all industry indicator steeg onverwachts over mei, maar de andere indicatoren waren slecht. Ex BTW-verhoging zakt de inflatie weer richting deflatie. Dit moet de Bank of Japan brengen op mooie gedachten over QE over enige tijd.

De kerninflatie in de VS was met 0,1% lager dan gedacht, de totale inflatie 0,3% over juni. De huizenmarktcijfers waren opnieuw zwak, vooral door neerwaartse herzieningen.
Initial claims waren voor het eerst in jaren onder 300.000 en dat wijst op een doorgaande groei van de werkgelegenheid van duidelijk meer dan 200.000. Nieuwe orders voor duurzame goederen vielen tegen. Dit veroorzaakte opnieuw neerwaartse taxaties voor de groei in het tweede kwartaal (3% lijkt al erg veel nu).

Het winstseizoen verloopt degelijk in de VS. Winsten zijn in 68% van de gevallen beter dan de naar beneden geprate verwachting. Dit kwartaal zijn de omzetten ook beter dan verwacht en dat zagen we de afgelopen jaren bijna nooit. In Europa valt een en ander niet nog verder tegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten