8 juli 2014

Stephen Roach in FD over China

Roach had een negatief verhaal voor de VS op lange termijn. Ze sparen en investeren niet genoeg en kunnen niet veel langer op de pof van China leven. Zoals gewoonlijk had Roach een onuitputtelijke hoeveelheid materiaal om de naderende ondergang van het Westen te illustreren. Over China was Roach echter opvallend positief.

Hij is niet zo bang voor zeepbellen in China. Overinvesteringen zijn niet zo’n probleem bij de enorme hoeveelheid besparingen in het land en de enorme valutareserves. China komt vanaf 0 bijna en daarom is de hoeveelheid kapitaalgoederen nog steeds klein.
Ook spooksteden is niet zo erg. Denk aan Shanghai Pudong, dat aanvankelijk leeg stond in de jaren 90, nu wonen er 5 miljoen mensen. De komende elf jaar moeten er 70 steden gebouwd worden voor minstens 1 miljoen mensen voor de benodigde urbanisatie.
Veel minder groei door "middle income trap"? Dat gebeurt alleen als je je beleid niet wijzigt. China wijzigt nu.
China zal de dienstensector laten groeien. Dit is nu al 46% versus 44% voor de industrie. Diensten leveren 30% minder groei op dan industrie, maar China heft door de huidige demografie minder groei nodig. 7% is nu genoeg, waar eerst 10% nodig was om werkloosheid te stabiliseren (bij hoge loongroei).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten