9 juli 2014

potentiële groei van VS omlaag, wet van Okun in prullenbak


Sinds de -2,9% groei van het eerste kwartaal is men de potentiële groei van Amerika naar beneden aan het bijstellen (ik geef de moed ook een beetje op, al is het duidelijk dat de technologische vooruitgang vleugels aan het krijgen is in ICT en vooral biotechnologie).
Van 1950 tot 2006 was de groei in de VS vrijwel precies als de wet van Okun aangaf: 2% minus twee maal de stijging van de werkloosheid. Na 2006 en vooral 2010 geeft de wet van Okun veel meer groei aan dan we gezien hebben. Demografie verklaart zo'n 0,5-1% op zijn best. Er is iets anders dat de groei tegenhoudt, zo vertelt Yellen ook steeds braaf (en alle permabears).
Sinds 2010 ben ik maar overgestapt om economische groei te duiden met de groei van de werkgelegenheid. Dat laat me sinds eind 2012 ook ernstig in de steek.
De groei van de werkgelegenheid is niet beter in 2014 dan in 2012 en 2013, de verbetering van de huizenmarkt versnelt niet, investeringsgroei wordt geremd door inkoop eigen aandelen en overnames.
Obamacare, bureaucratie voor banken en hypotheken, rem op immigratie, rem op infrastructuurinvesteringen helpen allemaal niet erg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten