6 juli 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Goede cijfers over de economie in de VS en China, terwijl Yellen haar best deed royaal te zijn zorgden voor hogere beurzen en ook een iets hogere rente.

De BIS waarschuwde uitgebreid voor financiële instabiliteit vanwege bubbelbevorderende acties van centrale banken. de Riksbank in Zweden ging hier tegenin met renteverlagingen en Yellen meldde dat stimulering van de economie voorlopig gewenst was en financiële stabiliteit een lagere prioriteit was en geregeld moest worden via macro prudential policy.

De groei van 288.000 van de werkgelegenheid inclusief opwaartse bijstellingen in vorige maanden was veel hoger dan de consensus. De 0,2% daling van de werkloosheid tot 6,1% was krachtiger dan gedacht. Enig minpuntje was dat de stijging bijna helemaal kwam uit een groei van deeltijdbanen. De loonstijging was slechts 0,2% en dat dempte de inflatieangsten.
Pending home sales waren 6,1% hoger, een bevestiging dat het weer beter gaat met de Amerikaanse huizenmarkt. Construction spending +0,1% was daarentegen weer iets tegenvallend, net als de kleine daling van de nieuwe orders. De handelsbalans verbeterde en dat betekent misschien een positieve bijdrage van de netto export in het tweede kwartaal.

De ISM's manufacturing en non manufacturing bleven boven de 55, hoog, maar iets lager dan vorige maand. In Europa gingen de PMI's iets achteruit, vooral Frankrijk is weer het zorgenkindje en Spanje de nieuwe ster.
In China steeg de PMI manufacturing weer boven de 50 en andere indicatoren (van de week meer) geven aan dat de groei weer aan het aantrekken is.
Japan herstelt al snel weer van de terugslag van de BTW-verhoging volgens de surveys.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten