De laatste tijd is de FED zich zorgen aan het maken dat de lonen flink zouden gaan stijgen omdat de werkloosheid te laag. het verhaal van de lage participatiegraad die eerst moet stijgen voor er loonstijging komt, wordt steeds vaker ondergraven. Hierboven een plaatje uit de Wall Street Journal van berekeningen door de economische hulptroepen van Obama.
Het met pensioen gaan van de babyboomers zorgt voor een steeds groter blauw deel. Gezien de piek van 53-54 jarigen duurt dit nog wel een decennium. Overigens komen de millennials in nog grotere getalen op de arbeidsmarkt, er is geen echt demografisch probleem in de VS.
Ik denk dat Yellen gelijk heeft en dat de lage participatiegraad wel degelijk aangeeft dat nog veel mensen een baan kunnen krijgen. Men onderschat het aantal babyboomers die (in deeltijd) door willen werken. De participatiegraad van 25-55 jarigen is nog steeds veel te laag.
We zien vermoedelijk al vrij snel of de lonen inderdaad snel gaan stijgen. Ik houd het op een langzame stijging.
Een deel van de angst voor stijgende lonen, niet gecompenseerd door hogere productiviteitsstijging, wordt ingegeven door het enorme leger dat rentestijging ziet. at moet gebeuren en kan eigenlijk alleen maar als het inflatiemonster bestreden moet worden. Dus dan maar verhalen schrijven dat het inflatiemonster bijna ontketend is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten