18 juli 2014

Getuigenis Yellen voor senaat en congres


Yellen vertelde braaf in haar getuigenis (vroeger Humphrey Hawkins genaamd) over het beleid van de FED voor congres en senaat het verhaal dat de economie nog een hele tijd ruim monetair beleid moet verduren, maar creëerde enige onzekerheden over het beleid van de FED.

Je hebt nog steeds twee kampen binnen de FED, maar men maakt het onderscheid niet langer naar alleen meer/minder streven naar financiële stabiliteit. Het gaat nu vooral om inflatie gegeven de fikse daling van de werkloosheid met op de achtergrond zorgen over bubbels.

De haviken zien de lagere werkloosheid/ hoge groei van de werkgelegenheid als een teken dat de FED snel de rente moet gaan verhogen.

De duiven met Yellen in hun gelederen willen eerst zien dat het economische herstel echt sterker is geworden. Het herstel is tot op heden te broos gebleken. De rente moet dus later en voorzichtiger verhoogd worden.

Yellen kon het bestaan van de haviken niet onder het tapijt vegen als voorzitter van de FED. Ze verkondigt niet alleen haar eigen mening, maar ook die van de rest van de FED. Dus moest ze vertellen dat als de werkgelegenheid sneller blijft stijgen dan ze dacht en er meer inflatie zou komen dan gedacht, dat dan de rente eerder zou kunnen worden verhoogd dan in het derde kwartaal. Ook moest ze iets laten horen over zorgen over bubbelige beleggingen.

Een en ander zorgt voor hogere korte rentes in de VS en daarmee een sterkere dollar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten