6 juli 2014

De naderende singularity volgens Del Monte: mensen worden als insecten volgens computers na 2045


Op Business Insider stond weer eens een interview over iemand die de singularity van de machine dichtbij ziet komen, al in 2040-2045 (en deze keer niet Kurzweil http://www.businessinsider.com/the-future-of-technology-will-pale-the-previous-20-years-2014-6). Dan weten bepaalde computers meer dan de hele mensheid bij elkaar. Ze zijn dan zelfbewust, kunnen zelf denken. Zij zijn dan het dominante wezen op aarde, niet langer de mens.


By 2045 'The Top Species Will No Longer Be Humans,' And That Could Be A Problem

Louis del Monte schrijft hierover in zijn boek  "The Artificial Intelligence Revolution."

 

We zijn overigens net na het moment dat de eerste computer geslaagd is voor de Turing test. Na vijf minuten kon 30% van de testgroep niet bepalen of ze gechat hadden met een computer of een mens. Dat computerprogramma was overigens bij een beetje intelligent ondervragen zo te ontcijferen als computer, maar toch, het is voor het eerst gelukt.

Het zal niet lang meer duren of computers slagen overtuigender voor de Turing test als je de onderwerpen waarover gechat wordt enigszins selecteert. Dan kom je er alleen maar achter dat je met een computer chat, omdat hij veel te veel weet of te consistent is.

Louis del Monte stelt dat de computer de mens als inferieur zal gaan zien, te onberekenbaar, met middelen om de aarde de nodige malen te vernietigen en bovendien uitstekend in staat om gevaarlijke computervirussen te maken. D.w.z. net zoals wij insecten zien. (Dat biedt overigens hoop: mensen weten dat de wereld niet zonder insecten kan, computers dan ook).

Hij verbaast er zich over dat er nog helemaal geen wetgeving is over hoe intelligent een computer mag zijn, hoe groot zijn netwerken mogen zijn. Het gaat heel anders dan de wetten van Asimov waaraan altijd voldaan moest worden bij het maken van robots.
Del Monte was o.a. ongerust hoe gemakkelijk computers leerden te liegen om hun doel beter te kunnen bereiken. Ze krijgen dezelfde onhebbelijke eigenschappen als mensen.

Del Monte ziet de mens steeds meer een halve tot hele cyborg worden. Dat zal men aanvankelijk in ieder geval prettig vinden. Men vindt een pacemaker heel normaal en er komt uiteraard veel medische hulp via allerlei gadgets en robots. Maar de alpha mensen zullen steeds meer met ingebouwde computers moeten  gaan werken. Degenen die dat het beste kunnen gaan uiteraard de wereld overheersen denk ik. Piketty krijgt op deze manier waarschijnlijk gelijk: 0,01% van de gecomputeriseerde mensheid zal uiterst eenvoudig de andere 99,99% kunnen overheersen.

De toekomst zal natuurlijk anders gaan verlopen. De wet van Moore van verdubbeling van de rekencapaciteit van computers binnen ongeveer twee jaar zal al lang gestopt zijn voor 2040. Dus het zou ook wel eens minder snel kunnen gaan. Maar we gaan als mensheid halve cyborgs worden in de komende eeuw is een kansrijke voorspelling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten