Het besmettingsgevaar van problemen in bepaalde regio's is deze keer klein gebleken. Het gedoe over de deelnemingen van de Portugese bank Espirito Santo zorgde niet voor een kettingreactie in de europeriferie, zelfs Portugese leningen bleven goed liggen.
De vonnissen dat Argentinië zijn schuld moet terugbetalen over leningen die in een saneringspakket zaten, omdat Argentinië enige jaren geleden voor de zoveelste keer vond dat ze niet terug konden betalen, hebben niet geleid tot een explosie van de rente op schulden van Emerging Markets. Dat gebeurde ook niet bij de agressie van Rusland tegen de Oekraïne.
De buy the dip mentaliteit is nog heel sterk. Bijna elke terugval van de koersen wordt benut om weer in de markt te stappen. De volatiliteit kan hierdoor laag blijven, zeker zo lang de centrale banken aardig blijven en de onzekerheidsindex van de FED van St. Louis op record lage niveaus blijft zitten.
Het winstseizoen in de VS lijkt behoorlijk goed te worden (er blijven natuurlijk wel de nodige spectaculaire missers komen). De winstgroei belooft behoorlijk goed te worden vergeleken bij de lage nominale groei.
High frequencycijfers geven overigens aan voor de VS dat de groei nu iets aan het versnellen is http://community.xe.com/forum/xe-market-analysis/weekly-indicators-moderation-several-important-trends-edition
M1, retail sales, benzineprijs en rail traffic zien er degelijker uit na de inzinking door de winter.
Ik houd het op 3-3,5% groei in het tweede kwartaal en 3-4% voor het derde kwartaal.
De olieprijzen zijn verder aan het dalen richting de onderkant van de range van de afgelopen jaren, o.a. door het weer op gang komen van de olie-export van Libië. Dat is net op tijd, want de olieprijs begon op niveaus te komen waarbij de groei echt geremd gaat worden.
Het consumentenvertrouwen in Japan is weer terug op goede niveaus. Na een dip in de economie door de verhoging van de BTW met alle gevolgen van dien voor de export naar Japan (genoeg voor tegenvallers in bijvoorbeeld Duitsland), gaat de groei (en de import) weer herstellen in Japan. De Japanners zijn weer volop buitenlandse leningen aan het inladen en dat zou wel eens tot een zwakkere yen kunnen leiden. Plus: De Bank of Japan gaat de groeiraming iets naar beneden bijstellen en presto, daar is het recept voor eindelijk toch meer QQE.
De groei in China wordt geforceerd op 7% gehouden. Xi heeft gezegd dat zijn opdracht dat de Chinese economie in 2021 dubbel zo groot moet zijn als in 2012 is een opdracht die niet mag falen, het is geen onbeduidend voornemen. Er moet alles aan gedaan worden die groei te bereiken. Dat is een verschil met vorige uitlatingen waarin geaccepteerd werd dat de groei langzaam zou afzwakken door de demografie en de corruptiebestrijding.
De nodige recente indicatoren (PMI, spoorvracht, geldgroei, metaalprijzen) geven overigens aan dat de groei in China weer aan het aantrekken is boven 7%. De ministimuli helpen, samen met de liquiditeitsinjecties van de Peoples Bank of China, al negen weken elke week raak.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten