14 augustus 2014

Hatzius ziet herstel economische groei in VS uit private sector balance en daarmee een doorgaande bull markt voor aandelen

Hatzius ziet de uitgaven van de private sector verder oplopen door een verdere daling van de private sector balance, een aangepaste spaarquote. Als de financial conditions gunstig zijn, is dit de weg van de minste weerstand.
In grote lijnen geeft de daling van de private sector balance de goede tijden voor aandelen aan en de stijging de slechte beurzen. Financial conditions lopen hierop iets vooruit, maar deze zijn veel moeilijker te voorspellen.
Een verdere daling van de private sector in de komende paar jaar is een tamelijk kansrijke voorspelling. Die komt dan uit hogere investeringen en een aantrekken van de huizenmarkt. Na het stilvallen van de verbetering van de huizenmarkt zou deze weer op gang komen.

De daling van de spaarquote loopt parallel met de daling van het tekort van de overheid.
Die daling van het overheidstekort (plaatje Strategas) stokt op het ogenblik, omdat vorig jaar de hypotheekfondsen Fannie Mae en Freddie Mac eenmalig $90 miljard overmaakten. Dit jaar is de overdracht vele malen kleiner. Maar afgezien daarvan lijkt het een veilige voorspelling dat het begrotingstekort verder zal dalen. De bull markt heeft dus nog ammunitie.

De tegenvallende detailhandelsverkopen over juli en de neerwaartse herzieningen in de vorige maanden laten wel weer zien dat de groei niet echt veel is aangetrokken ten opzichte van het tempo van de afgelopen jaren. Dat wijst op een daling van de ISM in de komende maanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten