20 augustus 2014

1% tienjaar rente in Duitsland: is 1% economische groei te hoog gegrepen? Schiet het pessimisme door?

De rente is in diverse landen tot niveaus gedaald die aangeven dat je met 99,99% kans een goede economische groei goedendag zeggen. En hoe moet het dan met de inflatie? Dat kan dan ook niets meer worden. Het plaatje voor Amerika laat nog een nominale groei van 3,5% zien, maar bij de eurozone is dat maar 2% en in Japan zit je onder de 1%.
Enige economische groei zal er toch wel zijn, zelfs in Europa en Japan. Krasse knarren gaan zich gewoon uit de naad werken, oma smijt de geraniums weg en steekt de handen uit de mouwen. Jongeren vinden langzaam weer werk en daardoor stijgt het aantal werkenden toch ondanks de vergrijzing. Spanje wordt het lichtende voorbeeld.
De balansrecessie vanwege de te hoge schulden en te lage pensioenbesparingen is echter niet voorbij buiten Duitsland en dat betekent nog enige tijd een rem op de groei.
Maar als er ongeveer 1% groei wordt ingecalculeerd voor de komende groei in Europa bij 2% nominale groei, dan blijft er voor inflatie erg weinig over.

De daling van de lonen in Engeland vorige maand was een enorme schok voor de inflationistas. Zo'n sterke economie en dan dat. Carney raakte de kluts kwijt. Hij zat te stamelen dat zijn snode plannetjes om de rente te verhogen even de ijskast in konden als er geen loonstijging zou komen. Gewoon akela Yellen napraten, die ook niet te vermurwen lijkt de rente te verhogen zonder fatsoenlijke loonstijging.

Plotseling vraagt men me uit te leggen hoe de inflatie kan stijgen in de eurozone. Men ziet de onmogelijkheid hiervan plotseling in. Deflatie gaat onze schuldenproblemen verergeren. Monetaire sinterklazen krijgen dat verhogen van de inflatie niet voor elkaar, vakbonden hebben niet meer genoeg leden (eigenlijk heel raar, het is voor het grootste deel van de werknemers de enige mogelijkheid om loonsverhoging te krijgen in dit scenario), grondstoffenprijzen dalen door het stijgende aanbod bij lage economische groei, importprijzen dalen, diensten worden efficiënter, via internet zie je de koopjes steeds dwingender. Nee, ik heb nog geen creatieve oplossing klaar voor het oplossen van het inflatieprobleem. Draghi moet net als de Zwitsers roepen dat een dollar van zwakker dan 1,20 onbestaanbaar is en whatever it takes weggeïntervenieerd gaat worden. dat zal even wat inflatie creëren, maar niet lang, zie Japan en de lagere yen.

Kortom, tijd voor all time highs op vele beurzen. Daar is wel inflatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten