24 augustus 2014

blijft de Greater Moderation van hele kleine beursdalingen


De dalingen van eind juli/begin augustus waren kennelijk groot genoeg in het huidige scenario van Greater Moderation.
Waarom is er ineens een Greater Moderation van nog minder volatiele koersbewegingen in de tijd dat de FED QE terugneemt?
 Fiscal cliff  en eurocrisis waren kennelijk veel grotere zorgen dan de onverwachtse flinke krimp in het eerste kwartaal in de VS, misschien omdat dit de angst voor een 1994-scenario van de rente-explosie wegnam en de winstgroei ondanks de krimp toch op een laag pitje doorging.

Blijft de vraag: blijft dit? Drie bedreigingen zie ik: Poetin, wegblijvend herstel van groei in Eurozone en wegblijven van herstel retail sales in de VS.

 Alle drie lijken een beetje te gebeuren, maar de markt denkt dat geen van drieën echt heel erg gaat worden.

http://bonddad.blogspot.nl/2014/08/the-consumer-fades-further-real-retail.html
Het gaat niet goed met de reële detailhandelsverkopen per hoofd in de VS. Pas als de stabilisatie langer dan nog twee maanden aanhoudt, wordt het zorgelijk.Via Sober Look: hogere voedselprijzen in Duitsland kunnen tot hogere inflatieverwachtingen leiden. De recente val van de inflatieverwachtingen zou dan horen te stoppen. Dat kan denk ik alleen als de rente gaat stijgen. Dat moet onderhand eens gaan gebeuren, want het pessimisme over Europa begint weer te extreem te worden en in de VS trekt de groei weer iets (misschien wel minder dan verwacht gegeven de retail sales) aan.
Volgens het plaatje van Mislav Matejka gaan zelfs in Europa de investeringen groeien. Er hoort geen recessie te komen, want dit kan: de vermogensposities en winsten van het bedrijfsleven zijn weer goed genoeg om meer te kunnen investeren.

De olieprijs is flink gedaald en geeft steun aan de groei in het Westen, deels door lagere inschattingen van het geopolitieke risico op de olieprijs. De verovering van oliebronnen door het kalifaat lijkt te zijn gestopt en ook dan produceert men door en verkoopt de olie. Sancties voor Iran lijken minder streng te worden. De vraag naar olie wereldwijd staat onder druk. Verdere daling van de olieprijs zou dan een teken zijn dat de wereldeconomie afzwakt, vooral door Europa en Japan met onvoldoende herstel in China en de VS. Ik denk dat de olieprijs in zijn oude range blijft net als de koperprijs http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2014/08/koperprijs-in-range-na-dalende-trend.html
http://www.businessinsider.com/sp-500-return-decomposition-2014-8
De opbouw van de koersstijging geeft een heel degelijk, weinig volatiel beeld: geen grote stijging van de koerswinstverhouding, kleine verbeteringen in de omzet en de marges, doorgaande inkoop van eigen aandelen. Dat kan nog een hele tijd doorgaan.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten