Iets verklaren met flows is eigenlijk net zoiets als zeggen dat koersen omhoog gingen omdat de vraag (aanvankelijk) groter was dan het aanbod. Flows zijn coïncident en horen de performance te volgen.
Asset allocatie moet dan de boel rechtzetten als de koersen te hoog of laag zijn geworden. Dan gaan de flows weer de andere kant op. Pas als je flows kunt voorspellen heb je er wat aan en dat is vaak (niet altijd) een hachelijke zaak gebleken.
Dat proces is volgens King de laatste jaren grondig verstoord. Er zijn te veel partijen die kopen om andere redenen dan dat het goedkoop is. En ze kopen meer dan de andere beleggers kunnen rechtzetten via een andere asset allocatie.
In het bijzonder de Emerging Markets blijven maar kopen om hun valuta's laag te houden. Soms gaat het mis met die aanwas van die valutareserves, zoals halverwege 2013. Dat kan opnieuw gebeuren als de FED de rente echt gaat verhogen of als iedereen vindt dat de flows de andere kant op moeten. De honger naar rendement zorgt voor te veel liquiditeit bij de Emerging Markets in de meeste perioden. De laatste maanden is dat ook zo. Dat kan natuurlijk weer veranderen, maar King denkt dat dit nog even aanhoudt. Dit heeft de rente veel te laag gemaakt volgens de asset allocatie, maar je moet toch die Amerikaanse staatsleningen kopen vindt King.
.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten