17 augustus 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het was een typische week waarin slecht nieuws als goed (monetair) nieuws werd uitgelegd. De spanningen over Rusland werden uitgeprijsd, met vrijdag weer een oprisping. Het was daarom ondanks het overwegend slechte nieuws toch een goede beursweek.
(via http://advisorperspectives.com/dshort/updates/World-Market-Snapshot.php met vergelijkingen sinds maart 2009 en 2000, India blijft de grote winnaar, maar sinds 2000 staat China nog steeds op de tweede plaats).
Een en ander zorgde ook voor een verdere daling van de rente, waarbij de tienjaar rente in Duitsland even beneden de 1% dook.

Vooral de somberheid over de groei in Europa nam toe. De Duitse economie kromp in het tweede kwartaal en zoals eerder gemeld gebeurde dit in Italië ook, terwijl in Frankrijk er ook geen groei was. Gelukkig groeide de Nederlandse economie wel netjes en die in Spanje ook. Een en ander leidde tot sombere overpeinzingen van de Italiaanse overheidsschuld die bij negatieve groei verergerd door deflatie weer snel oploopt versus het BNP, van 130% naar 140 % binnen een jaar als er geen wonderen verricht worden met Renzinomics.

De moed zonk in de schoenen voor het voorspellen van meer dan 1% groei in het komende jaar in de eurozone, waar tot voor kort nog aan 1,5-2% voor 2015 was gedacht.

De winstgroei blijft door een en ander in Europa toch weer achter bij die in de VS, ook al zijn er in Europa meer mogelijkheden voor margeherstel. De roep om meer stimulering door de ECB wordt luider en een en ander heeft gezorgd dat men slecht nieuws als goed nieuws voor monetaire stimulering ziet  en daardoor de beurzen niet erg raakt. Zelfs Carney begint bezorgd te worden en ziet de exportgroei en loongroei voldoende afzwakken in Groot-Brittannië om zijn geplande renteverhoging uit te stellen.
In Japan was de groei -6,8% in het tweede kwartaal met een kleine neerwaartse herziening van het ongeveer even positieve eerste kwartaal. Het economisch nieuws valt al enige tijd erg tegen en ook in Japan denkt men dat Kuroda weer wat royaler moet worden nu zijn zonnige verhaal over het herstel na de BTW-verhoging in een bedenkelijk neerslachtig verhaal begint te veranderen.
De laatste Chinese cijfers waren wat minder goed, de kredietgroei en geldgroei vielen terug, het vertrouwen in inkomensgroei ook.

In de VS vielen de detailhandelsverkopen flink tegen en dat veroorzaakt onmiddellijk verlaging van de groeivoorspellingen voor het derde kwartaal en lagere verwachtingen voor de ISM (ook de flinke daling afgelopen week van het Empire (New York) survey wijst in die richting). De initial claims voor werkloosheid stegen tegenvallend, maar niet ongebruikelijk in het 'retooling'seizoen van de autofabrikanten.
Niet al het nieuws was slecht, het vertrouwen van het Midden- en Kleinbedrijf volgens het NFIB survey steeg.

De markt houdt nu de adem in wat Yellen gaat zeggen over de arbeidsmarkt bij de Jackson Hole conferentie. De arbeidsmarkt is nu in gestaag tempo voldoende aan het verbeteren voor het stoppen van de monetaire  noodmaatregelen om de economie overeind te houden. Iedereen verwacht een duifachtig verhaal van Yellen en dat kan haast alleen maar tegenvallen, zo begint men te vrezen.

Een alternatieve duiding van het nieuws van de afgelopen week http://www.fool.com/investing/general/2014/08/12/an-honest-stock-market-update.aspx#

Geen opmerkingen:

Een reactie posten