11 augustus 2014

de bear case voor aandelen

Het is te waarschijnlijk dat Poetin Oost Oekraïne gaat binennvallen. Eerst stuurt hij echte humanitaire hulp naar de getroffenen. Als dat te erg bemoeilijkt wordt door Kiev hoort hij dan uit een ander vaatje te gaan tappen.
Niall Ferguson in de NRC afgelopen zaterdag ‘Nu vooral niets stoms meer doen’  ziet het al helemaal misgaan. De sancties maken het steeds moeilijker, onmogelijk voor Poetin om zonder gezichtsverlies te capituleren en dat gebeurt dus ook niet. De sancties zijn gevaarlijk en bereiken het tegenovergestelde doel. Het lijkt allemaal veel op 1914 waar eerst de beurzen niet reageerden op de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog en dan een dikke week later raakte men zo in paniek dat de Amerikaanse beurs moest sluiten (en zes maanden later 40% lager heropende).

De Europese groei heeft meer te lijden van de indirecte gevolgen van de sancties dan van de directe gevolgen. Allerlei markten raken verstoord, de prijzen van de gesanctioneerde producten en diensten zullen fors naar beneden moeten met als gevolg grote verliezen en flinke stijging van de werkloosheid. De groei zwakte al zonder Rusland iets af, inclusief Rusland komt de recessie weer in zicht. De Europese banken hebben nog steeds te veel slechte schulden die doorgerold kunnen worden bij de gratie van het uitblijven van een recessie. Banco Espirito Santo (Portugal) en Erste (Oostenrijk) bewezen dit.

In de VS zie je dat het valse optimisme dat je een goed beursjaar krijgt in het jaar voorafgaand aan de eerste renteverhoging van de FED afgestraft wordt. Deze keer wordt men al eerder pessimistisch. Het begon met high yield en small caps. Dit brengt verkoopflows op gang die zichzelf versterken. Technisch is het beeld verzwakt, de breedte van de markt is flink verslechterd. Het FED beleid is onzeker geworden, de forward guidance onduidelijk op één ding na: de eerste renteverhoging komt naderbij.

De toestand in het Midden Oosten is nog labieler dan normaal. Er hoeft niet veel te gebeuren of de olieprijzen gaan te veel omhoog.

De PMi's zijn te hoog geworden. De industriële productie gaat weer harder dan vraag, de retail sales zijn tegenvallend zwak en daardoor horen de PMI's wat te gaan dalen. Opkomend macropessimisme valt slecht als er ook al te veel geopolitieke risico's zijn.

N.B. geen garantie, de werkelijkheid is onbekend en kan veel beter of slechter zijn dan beschreven.

1 opmerking:

  1. zo waarschijnlijk is het natuurlijk ook weer niet dat Poetin Oost Oekraïne met veel militair geweld gaat binnenvallen. Dan krijgt hij een nieuwe ergere vorm van sancties van categorie 3 over zich heen en dat terwijl de Russische economie al op de rand van een recessie balanceert.
    Misschien is een sterkere reden dat Poetin nu zo populair is, dat hij Oost Oekraïne binnnenvallen niet hoeft te doen.

    BeantwoordenVerwijderen