8 augustus 2014

De angsten rond het eerste keer hanteren van het rentewapen door de FED in jaren

Vorig jaar hebben we een prelude gehad in wat er kan gebeuren als de FED ineens gaat melden ander beleid te gaan voeren. Vorig jaar was dit het temperen van QE, dit jaar is het dat het menens is om volgend jaar te gaan starten met het verhogen van de rente als de werkloosheid zo blijft dalen en de inflatie ook nog eens richting doelstelling beweegt. Daar kwamen overigens tegenwerkende acties bij van buitenlandse centrale banken: de ECB, de Bank of Japan en de Peoples Bank of China

Vorig jaar schoot de rente excessief omhoog en dit jaar is de rente excessief naar beneden gekomen, deels door het Nieuwe Pessimisme over de groei van de VS en deels door de ECB/BoJ/PBoC.

Dat Nieuwe Pessimisme zoals dit jaar door Pimco verwoord in het Nieuwe Neutraal (van lagere neutrale rentes van de FED dan 4%), de ‘Greater Moderation’ van o.a. Goldman Sachs en The ‘Secular Stagnation’ van Summers en het einde van de economische groei in de VS door Gordon/ Grantham heeft vooral de 30-jaar rente doen dalen in de VS. Dat bracht ook in Europa enorme schade toe aan de waarde van de verplichtingen van Nederlandse pensioenfondsen via extreem lage 30 jaar euro swap rentes.

 
In Europa kwamen over al dat geweld over een slechtere toekomst dan de normale American Dream alle verhalen over deflatie overheen en de pogingen van Draghi om oneindige liquiditeit in de eurozone te creëren tot minstens 2016. Zo lang de euro zo sterk blijft, kan Draghi doorgaan met een steeds excessiever monetair beleid. Dat heeft Japan laten zien. Zelfs bij excessieve overheidsschuld kon de rente helemaal verschrompelen.  Mevrouw Watanabe, die het leeuwendeel van de Japanse spaarcentjes beheert, raakte niet in paniek, want de yen blijft een yen waard en dat kun je niet zeggen van andere valuta’s. Haar love affair met Franse staatsleningen lijkt overigens nu wel enigszins te bekoelen.
 

Hoe slecht het ook gaat met Europa, en het wordt er niet beter op door alle acties tegen en van Poetin, de Europese rente blijft braaf meebewegen met de Amerikaanse.

 Oprispingen op de Amerikaanse rentemarkt werken door in Europa. De laatste tijd verzwakt, maar het kan ook versterkt als het wereldwijde vertrouwen in Duitsland en omringende vazallenstaten wegzakt.

Men ging roepen dat je weg moest wezen met aandelen vlak voordat de FED de rente de eerste keer gaat verhogen. Daarna kwamen er allerlei verhalen dat dit in het verleden aanvankelijk nog goed was voor aandelen, zeker het jaar dat voorafgaat aan de eerste verhoging. Dat wegwezen is kennelijk even vervroegd, want nu begint men risk off te denken, totdat men weer iets anders moois verzint natuurlijk.
 
 Wat de FED zou kunnen gaan doen brengt de pennen altijd in beweging. Als een en ander onduidelijker wordt, dan stroomt de inkt nog harder uit de printers.

En een en ander wordt onduidelijker. De diverse FED gouverneurs proberen ons allemaal een ander verhaal op de mouw te spelden. Fisher van Dallas vindt dat we de rente snel veel moeten verhogen, want we zijn zondaars tegen wat de economische cijfers zeggen volgens de Taylor rule. Die is zelfs wet voor de FED. Gelukkig voor de FED is dat iedereen de Taylor rule anders kan uitleggen. Maar het is volgens diverse pundits steeds duidelijker dat de rente te laag is volgens de Taylor rule en dat de FED dus ‘behind the curve’ is met alle gevolgen voor inflatie in de komende jaren van dien. De markt gelooft dit niet, want de rente is duidelijk lager dan de dots van de FED aangeven. De markt is helemaal behind the curve’’ dus.

 
FED Gouverneur Lockhart vindt dat de neutrale rente van de FED helemaal niet lager is dan 4%. Hij gelooft de theorieën van Yellen niet dat de neutrale rente lager is. Yellen kreeg medestanders waardoor de dots voor de lange termijn nu op 3,75% liggen in plaats van 4%. Die 3,75% is overigens wel hoger dan de markt nu inprijst. En kilometers hoger dan de ongeveer 2% die Pimco suggereert.

Er is een excessief geloof in een neutrale rente van de FED die ver beneden 3,75% ligt. Als de correctie op de aandelenmarkt voorbij is, zal dit excessieve geloof de nek omgedraaid worden via flink hogere lange rentes. Nederlandse pensioenfondsen moeten nog even doorbijten, maar als het nieuwe geloof in normale neutrale FED rentes doorbreekt dan komt het weer helemaal goed met die dekkingsgraden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten