21 augustus 2014

wat waren voor mij eyeopeners in 2014


eyeopeners voor mij van 2014: overwegend negatief
·         Piketty: inkomens (en vermogens)ongelijkheid wordt erger, drukt middenklasse weg. Verschil inkomensstijging lagere inkomens sinds 1980 in VS (omlaag) en Nederland (omhoog) verbijsterend.

·         Millennials als toonaangevende generatie, met nieuw motto: schuld is vies, de stabilisatie van het aantal huishoudens hierdoor, negatieve invloed tijdelijke contracten op loongroei en mogelijkheden kopen huis/ verwekken baby, ondermaats herstel huizenmarkt VS/ verpaupering suburbia

·         Minack en de invloed van verandering van geldgroei, QE en sparen op de economische groei, en vooral de groeidomper hierdoor in de kredietcrisis.

·         Japanse huizen, Koo (oud verhaal): levensduur is 38 jaar, en dus moet je flink rekening houden met een dalende waarde in de jaren na aanschaf huis (6% per jaar in Japan), dit is de grootste hinderpaal voor vermogensopbouw in Japan. Daarom gaat groei in VK beter waar huizen 80 jaar+ meegaan.

·         De inflatieverwachting is niet per definitie 2%, deze kan veel lager worden en de rente kan altijd verder dalen dan je voor mogelijk houdt

·         De Eurozone doet het veel slechter dan Japan in het Japanscenario

·         Biotech brengt een medische revolutie in de komende jaren

·         De computer gaat overtuigend slagen voor Turing test. We gaan hybride mensen krijgen: half mens half computer

·         Terugkeer Koude Oorlog. Geen einde van de geschiedenis. We hebben niets geleerd van WWI en II

·         Sociale media worden ondergewaardeerd, ze zitten niet in BNP, sociale netwerken zijn ten onrechte niets waard volgens de huidige statistiek (vergelijk merknaam)

·         Ik ben laat bekeerde aanhanger van balansrecessie. Ik ben geschokt door de krimp in Q1 in de VS en in Q2 van Duitsland. Er is een groter groeiprobleem dan ik dacht, het gaat niet vanzelf goed op momentum. Economische groei is veel lager dan daling werkloosheid, groei werkgelegenheid of PMI’s aangeven.

·         Gordon wint tot mijn verbazing op het ogenblik discussie over lage potentiële groei
 
 
is er nog interesse voor een blogpost over een van de bovenstaande zaken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten