28 augustus 2014

inflatieverwachting en rente: waarom correleert het niet meer

Hier zijn weer twee plaatjes met economische modellen die niet meer op lijken te gaan. Natuurlijk moet de rente meebewegen met de inflatieverwachtingen. De ene keer wat sterker dan de ander, maar het hoort toch niet zo te zijn dat de rentebeweging tegen de inflatieverwachting in gaat. Toch is dit nu zo.

.
De zeer lage correlatie, vooral de negatieve, wijst op veel deflatievrees en angsten dat je je geld niet terug krijgt bij de bank.  Bij te grote deflatie neemt het debiteurenrisico toe (want het inkomen daalt door de defaltie en de schuld blijft even groot) en dan moet de rente omhoog, als risicopremie voor dat men steeds moeilijker de schulden kan terugbetalen. Er kan dan een niet te stoppen trend naar safe havens zijn, die zich niets aantrekt van inflatieverwachtingen. Dat was de reden van de dip onder nul in 2012 die magic Mario in stelling moest brengen met "whatever it takes"de euro moet gered worden.
plaatje van Bianco
We zitten de laatste tijd in de bijzondere situatie dat de VS zwaar beïnvloed wordt door ECB en BoJ, meestal kijkt men alleen naar de FED. Maar het begint bon ton te worden dat men meer naar de zombiekopers (zoals buitenlandse centrale banken) van obligaties kijkt. Hoe moet je anders de extreem lage rentes verklaren?
De macro in de VS is eigenlijk zo goed dat men vindt dat de inflatie moet stijgen. De inflatievoorspellingen van economen gingen omhoog en in tegenstelling tot het track record bij BNP en rente wordt inflatie wel redelijk voorspeld door economen. Dat aangeven van een hogere inflatie deed de TIPS markt van Amerikaanse voor inflatie geïndexeerde leningen niet de laatste tijd: die daalde (zelfs in de VS, dus lagere ingeprijsde inflatieverwachtingen!). Volgens Bianco zit de markt fout, al zegt hij het wat genuanceerder.
Kortom er is nog hoop voor de mensen die geloven in hogere inflatie en rente!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten