16 augustus 2014

Friedman (Stratfor) ziet Poetin als mislukkeling

Barron's laat Stratfor aan het woord over Rusland ('Putin's big miscalculation').:
 We overschatten de schaakkunst van Poetin enorm zo stelt Friedman.
Hij pakt de zaken helemaal niet goed aan. De Russische economie glijdt weg en hij heeft grote delen van de Oekraïne van zich vervreemd. Net als Kroestjov (hij ging af in de Cubacrisis in 1962 en moest door de recessie erna met pensioen in 1964, terwijl hij vlak voor de Cubacrisis nog de blitz had gemaakt door met zijn schoenen op tafel te slaan bij de VN om te laten zien hoe machtig de Sovejet-Unie toen was) loopt hij het risico afgezet te worden vanwege politiek en economisch falen.  Hij heeft onderschat hoe erg Kiev tegen het oude regiem van Yanoekovitsch was en er hierdoor een grote verwijdering van Moskou door is ontstaan. Poetin misrekende zich in de omvang van de opstand tegen Kiev in Oost Oekraïne, slechts een klein deel klom in de wapenen (Donetsk/Loegansk). Rusland koop veel militair materieel in de Oekraïne. Het Russische leger is behoorlijk gedesorganiseerd, zo laat het konvooi van hulp aan de Oekraïne weer zien. Rusland kan nog militair afgaan als het binnenvalt als het regenseizoen met zijn dan modderwegen (niet lekker voor tanks) is begonnen over enkele weken. Rusland ziet Oekraïne als Klein Rusland en het verkwanselen van het grootste deel van de Oekraïne zal men (troonpretendenten, oligarchen) onvergeeflijk vinden. 

Overigens slaat het Oekraïense leger ook de nodige keren een modderfiguur. Volgens Zerohedge lijkt het erop dat men vrijdag de eigen tanks aan diggelen heeft geschoten http://www.zerohedge.com/news/2014-08-15/did-ukraine-attack-its-own-tanks-white-house-cant-confirm-russian-convoy-was-destroy. Niet erg geloofwaardig, maar het geeft wel aan hoe onduidelijk en complex een en ander ligt.
Washington weet ook niet wat voor circus Rusland aan het opvoeren is met het konvooi http://www.businessinsider.com/white-house-russia-ukraine-2014-8

1 opmerking:

  1. I really like it when people get together and share ideas.
    Great site, continue the good work!

    My web blog: warframe free platinum

    BeantwoordenVerwijderen