2 augustus 2014

te veel pessimisme over winststijging en te hoge koerswinstveroudingen

We lezen al een hele tijd dat de beurzen alleen maar stijgen vanwege hogere waarderingen. Dat is wat al te kras. De winsten stijgen ook, al wordt dat succesvol weggemoffeld. Vooral vanaf 2009 schieten de winsten in de VS omhoog. Zelfs in het eerste kwartaal met zijn negatieve economische groei, steeg de winst per aandeel. Nu is de winstgroei aan het accelereren.
Via The Reformed Broker bovenstaand plaatje.
Men roept de hele tijd dat alleen de hogere koerswinstverhoudingen voor de hogere koersen zorgen. Het tegenovergestelde was tot half 2012 het geval. In 2014 is de koerswinstverhouding voor de consensuswinst een jaar vooruit gestegen van 15,3 naar 15,7. dat is niet zo veel en gerechtvaardigd als de winsten harder gaan stijgen.

Wat wel bijzonder is aan die koerswinstverhoudingen is dat deze niet meer te verklaren zijn met de oude variabelen: het verband met winstgroei op lange termijn is weg, dat met inflatie ook en ook de (reële) rente verklaart de koerswinstverhoudingen maar heel weinig. Dat geeft geen stuur meer aan wat de koerswinstverhoudingen zouden moeten zijn. Op lange termijn sinds 1870 was het gemiddeld ongeveer 14 en je hebt de laatste decennia de hoogste winstgroei en koerswinstverhoudingen bij 2-3% inflatie gehad. Op naar 18 in 2018 dus?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten