28 september 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De aanvallen op IS door de VS (=weg peace dividend) samen met eindelijk ook landen uit Arabië en de steeds verder uit de hand lopende ebola-epidemie waren het belangrijkste niet financiële nieuws, met in het VK de excuses van Cameron nadat hij de koningin een spinnende poes had genoemd bij het vernemen van de nee-uitslag van Schotland (d.w.z. er was niet veel nieuws).

De euro verzwakte weer tegen de dollar. De beurzen en de rente daalden (vooral door donderdag) een beetje. Een meer havikachtig beleid van de FED, met door laten schemeren dat de aandelenbeurzen niet meer zo veel omhoog hoeven worden geduwd zou een hogere korte rente en lagere lange rente moeten betekenen. Die lagere rente komt in gevaar als beleggers en masse het schip van Pimco gaan verlaten door het vertrek van Bill Gros (69), die maar niet met pensioen wil.

In de VS vielen de verkopen van nieuwe huizen mee en die van bestaande huizen tegen. De groei van het BNP over het tweede kwartaal werd herzien van 4,2% naar 4,6%. Nieuwe orders daalden zoals veracht fors, maar ex Boeing was er toch een kleine stijging. De initial claims voor werkloosheid bleven onder de 300.000. De Chicago FED Activity index (een samenvatting van 85 surveys) daalde weer iets onder nul, een economische groei beneden trend aangevend (al lijkt die wel boven 3% uit te komen in het derde kwartaal)

In Europa wijst alles nog op te lage economische groei en daarom moet Draghi iedereen steeds weer moed inpraten. De IFO, de belangrijkste vertrouwensindicator voor het Europese bedrijfsleven, daalde meer dan verwacht in Duitsland. De flash PMI's daalden fractioneel over augustus naar 50,5 (door Duitsland, deze keer niet door Frankrijk).

China gaf toe dat de economische groei vertraagt, maar gaat niet flink fiscaal stimuleren (de eer wordt aan de PBoC gelaten, waar de huidige leider eruit gebonjourd wordt voor een meer stimulerende baas die beter doet wat Xi zegt). De flash PMI steeg licht naar 50,5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten