30 september 2014

plaatjes inkomensongelijkheid


(WSJ) het is niet zo raar dat veel Amerikanen (en europeanen) vinden dat de recessie niet voorbij is (want het is crisis, zegt iedereen).

 http://fivethirtyeight.com/features/the-american-middle-class-hasnt-gotten-a-raise-in-15-years

Steeds meer mesen beginnen in navolging van Piketty te schrijven over ongelijkheid van inkomens en de negatieve gevolgen daarvan voor de economie en consumptie.
Zentner en Campbell van Morgan Stanley schreven er vorige week een uitgebreid verhaal over.
De huidige service-economie levert minder goed betalende banen op voor de middenklasse dan de industriële economie.
Goed verdienende verdieners trouwen vaak met elkaar en idem voor de slecht verdienenden.
De premie van een goede opleiding is toegenomen.
De asset economy helpt alleen de rijkste 10% en die sparen gewoon door in plaats van veel meer uit te geven van hun extra vermogen.

Vooral de VS kampt met het probleem dat ze zo veel zeer slecht verdienende banen hebben, geen enkel ander ontwikkeld land heeft er zo veel last van.

Net als in Nederland is de inkomensongelijkheid kleiner dan de vermogensongelijkheid. De huizenprijzen hebben de aandelenmarkten niet bijgehouden.

In de VS stemmen de kiezers voor steeds minder herverdeling van belastinggelden naar de armen. Dit zorgt voor steeds minder afzwakking van de tendens naar steeds meer inkomensongelijkheid.

Naar aanleiding van de zeer lage productiviteitsgroei die net weer gepubliceerd is, 0,36% het afgelopen jaar ziet men weer dat de groei van de uitgaven met 1,5% per hoofd het afgelopen jaar weer voor een groot deel gegaan is via het maken van meer schulden. Men heeft de de afgelopen decennia  veel meer kunnen extra consumeren dan de inkomensgroei door het maken van meer schulden en dat ging fout in 2008. Maar nieuwe problemen zijn weer in aantocht als de trend van hogere groei van de uitgaven aanhouden dan kan volgens de productiviteitsgroei.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten