12 oktober 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De slechte economische cijfers van Duitsland en zwartgalligere vooruitzichten van het IMF voor de wereldeconomie zorgden voor slechte beurzen. De rente zocht naar nieuwe dieptepunten hierdoor en door duifachtigere notulen van de FED dan gedacht. Daar dacht men over heel andere dingen dan het verwijderen van 'considerable time' uit de verklaring, maar aan de negatieve invloed van de sterke dollar op de inflatie en groei. De renteverhogingen worden weer wat verder weg in de toekomst gedacht en gaan meer met een slakkengangetje.
Draghi zit steeds meer in zijn maag met de verder dalende inflatie, al helemaal nu de olieprijzen zo gedaald zijn en Italië begonnen is aan een soort interne devaluatie. De dalende inflatieverwachtingen in Europa doen zich nu ook voelen in de VS, al zal het daar wel loslopen, mede door een groeiend aantal aanwijzingen dat de (reële) loonstijging versnelt.

Er was weinig economisch nieuws. In Duitsland daalden de orders en de industriële productie (4%) en de export over augustus daalde maar liefst met 5,8% (mede door speciale seizoeninvloeden die in september enigszins zullen worden teruggedraaid). Daardoor vrezen steeds meer mensen dat Duitsland in een recessie zit. De roep om meer fiscale stimulering wordt luider en Merkel wil iets in die richting doen bij tegenvallende economische groei.
In het VK daalde de RICS van 39 naar 30 en dat geeft een afkoeling van de huizenmarkt aan (vooral Londen).

In de VS steeg het aantal vacatures (jolts job openings) en zette de dalende trend van de initial claims voor werkloosheid langzaam door. Consumentenkrediet groeide minder sterk, maar de hypotheekaanvragen voor de aankoop van een huis stegen (en de komende maanden lijkt dat verder te gaan stijgen). Groothandelsvoorraden stegen 0,7% in augustus bij een omzetdaling van 0,7%. (vooral energie). Importprijzen daalden opnieuw (niet opzienbarend gezien lagere olieprijzen en sterke dollar).

Het winstseizoen gaat de komende week echt van start. Er zijn iets meer winstwaarschuwingen dan normaal geweest, maar dat is een contrair signaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten