14 oktober 2014

S&P zakt onder 200 daags gemiddelde, VIX schiet omhoog

http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/Current-Market-Snapshot-141013.php
Er was enige hoop dat het 200 daags gemiddelde zou houden, maar dat lukte niet. Daarmee is ook de uptrend (in logaritmische schaal) sinds 2009 doorboord, maar slechts fractioneel. Een iets dikkere lijn trekken en het is niet gebeurd.
De VIX is omhoog geschoten, maar beslist niet in de paniekfase.
Dat is een beetje een probleem, niemand is nog erg in paniek, dat is niet zoals bodems gemaakt worden. Het stikt nog van de bulls. Maar er is ook geen reden voor enorme paniek. De VIX hoort overigens laag te zijn vanwege extreem ruim monetair beleid in de wereld en vanwege de hoge winstmarges van het bedrijfsleven die niet bedreigd worden. Grote schokken veranderen dit, maar dat lijkt niet het geval.
Wel hoor je dat ter ere van de IMF vooruitzichten iedereen zich een crisis aan aan het praten is. Poroshenko die een akkoordje lijkt te hebben gesloten met Poetin maakt nog geen indruk op de beleggers.
ook het winstseizoen over het derde kwartaal laat de beleggers nog koud.
Men is nog te erg geschrokken van de slechte cijfers over industriële productie over augustus in o.a. Duitsland na de mooie juli cijfers. Autoverkopen deden rare dingen, maar lijken in september te herstellen. September lijkt weer wat beter te worden.

Een en ander lijkt nog niet op een echte capitulatie, maar je ziet wel de nodige aanwijzingen dat de daling wat overdreven begint te worden. De olieprijs bijvoorbeeld, maar ook het percentage van de S&P dat nog boven het 50 daags gemiddelde staat of de McClellan indicator.
Je ziet vaak zwakte op de beurzen van half september tot half oktober. Daarna hoort er herstel te zijn tenzij er een recessie komt en een recessie is hoogst onwaarschijnlijk in de VS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten