9 oktober 2014

Notulen FED verminderen angsten over een te veel verkrappende FED

De beurs was door het dolle heen gisteren op het lezen van de notulen van de FED. Van te voren (voor de vergadering gehouden werd) was de analyse van de pundits dat de haviken veld aan het winnen waren en dat de frase over ‘considerable time’ dat de rente niet verhoogd zou worden, moest gaan sneuvelen. Zo ging de discussie helemaal niet. Het grote blok van de vaste, niet roulerende leden, dat de meerderheid heeft van stemmen en vrijwel altijd met elkaar meestemt, was het helemaal met Yellen en Fischer eens: er is ‘significant underutilisation’ op de arbeidsmarkt. En de inflatie, die heeft meer tijd nodig dan gedacht om op 2% te komen. De sterkte van de dollar was reden om bang te worden dat de voorspellingen voor groei en inflatie van de FED opnieuw te hoog zullen zijn. Zwakte van de rest van de wereld zal via de sterkte van de dollar doorwerken in lagere groei (niet veel lagere groei, daarvoor is de Amerikaanse economie te gesloten). Na de FED-vergadering is de dollar nog een stuk sterker geworden. Men blijft uitdragen dat het veiliger is te veel geduld te hebben met renteverhogingen dan te weinig (men wil geen herhaling van 1937 toen de rente te vroeg verhoogd werd en de depressie weer terugkwam).

 Dit is in lijn met de uitspraken na de vergadering van Dudley (een van de vaste leden die altijd mogen stemmen), die ook al meldde dat er ‘significant underutilisation’ op de arbeidsmarkt is. Je moet een en ander ‘data dependent’ bekijken, maar ook ruimte geven aan financiële stabiliteit. Daarmee gaf Dudley zijn goedkeuring aan het nieuwe comité van Stanley Fischer om over de financiële stabiliteit te waken. Het kamp van de haviken die alles over de boeg van risico’s voor de financiële stabiliteit gooien, wordt zo nog enigszins binnen boord gehouden.
 
Een en ander betekent dat de renteverhoging volgens het meerderheidsblok binnen de FED dat het voor het zeggen heeft minder snel moet gaan dan de ‘dots’ die de rentevoorspellingen van de individuele FED-leden (inclusief de mening van de outsiders) aangeven. De ‘dots’ geven aan wat de respectievelijke gouverneurs denken dat de FED rente moet zijn, niet wat de rente zal zijn. De rente is wat het meerderheidsblok vindt dat het moet zijn. Dat blok heeft aangegeven dat de rente wel eens later dan juni 2015 verhoogd kan worden en dat zij de rente minder snel dan gebruikelijk willen verhogen (d.w.z. niet elke vergadering minstens 0,25%). Uiteraard, tenzij de data een andere wereld aangeven met o.a. veel loonstijging. Maar die andere datawereld kan ook een wereld zijn waarbij de rente nog later en nog minder verhoogd kan worden.

 Ondertussen gaat de FED door met het exitscenario van de nulrente. Men experimenteert met meer FED repo facilities. Men dacht met $ 300 miljard toe te kunnen, maar dat lijkt volstrekt ontoereikend.

De rente ging op al dat duifachtige gekir iets omlaag tot tien jaar, maar de dertig jaar rente ging iets omhoog en de ingeprijsde inflatieverwachtingen stegen ook iets. Credit spreads gingen omhoog, tegen de flinke stijging van de beurs in.

De rente is weer dicht bij de laagste rentestanden van het jaar. Door de minicorrectie op de beurzen vanwege vooral de slechte Duitse cijfers is de moed over economisch herstel opnieuw in de schoenen gezonken. Dit lijkt overdreven. In de Eurozone gaat men profiteren van de lagere euro en de lagere olieprijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten