13 oktober 2016

bereikbaar pensioen defined contribution daalt van 70% eindloon naar 50% eindloon bij huidige rente van niets tot nog lager

Zo langzaam aan komen de berekeningen los wat de huidige rente betekent voor je pensioen. Deze berekeningen worden in snel tempo slechter. De rente moet omhoog, anders is het afgelopen met de mogelijkheid om na het pensioen een goed inkomen te hebben.
Aon Hewitt berekende wat iemand met een modaal inkomen van 40 jaar kan verwachten als aanvullend pensioen als hij in een defined benefitregeling zit of defined contribution.
Bij de huidige lage rente zijn de verschillen heel groot. Dat is overigens niet alleen zo in Nederland. Verhalen in Engeland zijn nog onrustbarender. De met een bepaald bedrag te kopen lijfrente is sinds 2000 ruim gehalveerd. Voorlopig krijg je nog een aanzienlijk hoger bedrag dan in Nederland, maar dat verschil gaat bij de huidige rentestanden afnemen (daar bovenop: de oudjes die voor brexit kozen worden zwaar geraakt via hogere inflatie,)  Sinds Thatcher bouwen de jongeren pensioenrechten op volgens defined contribution. De ouderen zitten nog in defined benefit. Voor die groep moeten bedrijven tot zes keer meer betalen aan pensioenopbouw. Die situatie bestaat nu bijna dertig jaar. Deze oudste defined contribution mensen hoopten over tien jaar met pensioen te gaan met een redelijk pensioen, maar dat zit er niet in. Ze zullen moeten leren leven met een laag pensioeninkomen en/of langer doorwerken.

In Nederland zijn de verschillen veel kleiner,maar toch. aon Hewitt berekende dat die modale 40-jarige bij defined benefit 887 euro pensioen op per maand tegen 687 euro bij defined contribution.
Sinds 2014 berekenen ze hun schattingen voor het te bereiken pensioen voor de modale mens. Die schattingen fluctueren enorm, vooral bij defined contribution natuurlijk. Door verhoging van de af te dragen pensioenpremie (vooral door werkgever) steeg eerst de verwachte pensioenuitkering, daarna zakte door de lagere uitkering het verwachte pensioen weer weg. In 2014 begon men met een verwachte 800 euro als aanvullend pensioen, dat daalde naar 579 euro door rente en fiscale maatregelen, daarna verhoogde men de veronderstelde pensioenpremies en de pensioenleeftijd en daardoor was er een herstel tot 818 euro. Door de rentedaling bladderde dat af tot 687 euro nu.
Die fluctuaties zijn onverdraaglijk groot en dat nog bij enorme verschillen in pensioenpremies.
Inclusief AOW krijg je dan straks volgens de huidige berekeningen 52% van je eindloon. Dat is bepaald niet de 70% die ons vroeger is voorgehouden.

Bij defined benefit zijn de verschillen in uitkering maar heel klein. men bouwt op via veel hogere pensioenpremies. Dit is in snel tempo onbetaalbaar aan het worden. Nog een paar jaar de huidige lage rentes en het defined benefitsysteem is dermate onbetaalbaar geworden dat het opgedoekt moet worden.
Dat hoeft dus niet. de overheid kan zorgen dat de rente stijgt door voldoende fiscale stimulering. De korte rente hoeft dan niet veel omhoog, maar de lange wel en dat redt de pensioenfondsen.

1 opmerking:

  1. Wel handig dit pensioenoverzicht moet ik zeggen! Hier vindt nog enig uitleg plaats waarbij de andere stukken gewoon te recht voor zijn raap zijn en je er niks aan hebt gezien de informatie. Ik weet nu bijvoorbeeld wat defined contribution inhoudt. Zoals ik al zei, handig!

    BeantwoordenVerwijderen