4 juni 2019

overpeinzingen

Heel langzaam begint er een correctie of nog erger te ontstaan op Wall Street. Bad Trump is de hoofdschuldige, maar ook de macrocijfers zijn niet helemaal jofel. En dat betekent dat het niet goed gaat met de winstverwachtingen voor 2020 en dat moet uiteindelijk het lot van de S&P500 etc. te bepalen.

Er is rust op de beurzen. Volatiliteit is reuze laag, niet alleen bij aandelen, maar ook bij de rente, valuta's en enigszins ook grondstoffen.
De Powell Put en de Trump put helpen de paniek te voorkomen, ook al is het sentiment wel erg negatief voor zo'n kleine daling van de aandelenbeurzen.
Risk parity fondsen kopen gewoon door, de rente daalt voldoende om het totale risico bij zo'n lage volatiliteit om dalingen van de aandelenbeurzen op te vangen.
Maar verkoop van risk parity fondsen zou toch zo maar kunnen starten. De rentedaling gaat te hard en men kan nu verwachten dat vooruit kijkend obligaties niet meer voldoende reddend kunnen zijn voor aandelen. Het zou zo maar kunnen dat de FED de rente gaat verlagen en dat de lange rente dan gaat stijgen. De beurzen zouden dan wel eens niet zo goed kunnen reageren, omdat die renteverlaging de stuipen op het lijf jaagt voor bedrijven die zich helemaal lam terugkopen van eigen aandelen. Men heeft bittere herinneringen aan hoe dat uitpakte in 2008.
Dat is een grote angst, dat het bedrijfsleven minder nijver eigen aandelen gaat inkopen. Dan valt de grootste koper van aandelen weg.

Zo ver is het nog niet. Er moet eerst bevestiging komen dat Trump de Amerikaanse economie een flinke slag wil toebrengen via extra heffingen op Mexicaanse importen.

De kansen op recessie binnen een jaar volgens de modellen van JP Morgan stijgen snel. Op basis van economische factoren  komen ze nu op 43% (+3% in een week). Op basis van financiële indicatoren zoals de rentecurve komt men op 58%.
Dit zijn uitzonderlijk hoge waarden buiten een recessie.

Is dat erg voor de beurs/ Het gekke is dat de beurzen in dit soort situaties meestal eerst nog behoorlijk doorstijgen. Men gelooft de signalen gewoon niet. De FED gaat immers de rente verlagen, er zijn bijzondere factoren zoals de uitzonderlijk lage termijnpremie en Trump zorgt ervoor dat de ongehoord sterke economie met een karrenvracht aan nieuwe stimulering met 3%+ gaat doorgroeien.
Uiteindelijk pakt dit bijna altijd slecht uit omdat die recessie toch komt en daarmee gaan de winsten hellewaarts.

Trump wordt dan niet herkozen. Hij leest de cijfers voor approval rating verkeerd. Die gaan met vertraging met de beurs mee. Dus ja, eerst ging het goed met zijn approval rating bij zijn tarievenoorlog, maar daarna niet.
En Trump misrekent zich op de omvang van de witte oude sokken. Die zijn plotseling, in tegenstelling tot 2016, niet meer talrijk genoeg. Hispanics, daar draait het om en jongeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten